Rusija kaznila američku društvenu mrežu Reddit zbog ‘zabranjenog sadržaja’

Reddit se pridružuje nizu internetskih platformi koje su u Rusiji pod povećalom jer nisu uklonile sadržaje koje Moskva smatra nezakonitima.

Rusija je u utorak prvi put kaznila društveno-informativni i zabavni website Reddit jer nije izbrisao "zabranjeni sadržaj" (Reuters)

Rusija je prvi put kaznila društveno-informativni i zabavni website Reddit jer nije izbrisao “zabranjeni sadržaj”, koji po mišljenju Moskve lansira “lažne” informacije o ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini, izvijestila je novinska agencija RIA pozivajući se na moskovski sud.

Reddit se pridružuje nizu internetskih platformi koje su u Rusiji pod povećalom jer nisu uklonile sadržaje koje Moskva smatra nezakonitima, uključujući Wikimediju, streaming uslugu Twitch i Google, prenosi Hina.

RIA prenosi da je sud kaznio Reddit s 2 miliona rubalja (20.365 dolara), a iz Reddita još nisu reagirali na e-mailom poslan zahtjev za komentar.

U utorak je sud novčano kaznio i Zakladu Wikimediju, vlasnika Wikipedije, sa dva miliona rubalja jer nije izbrisala “lažne informacije” o onome što Moskva naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini, izvijestio je Interfax.

Rusija tvrdi da ne planira blokirati Wikipediju

Od invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine Rusija je pooštrila kontrolu nad izvještavanjem medija i blogera o sukobu te je uvela strožije kazne za “blaćenje” akcija ruskih oružanih snaga ili za objavljivanje lažnih informacija o njima.

Wikimedia je ranije objavila da su sve informacije na koje su se žalile ruske vlasti provjerene iz vjerodostojnih izvora te da su u skladu sa standardima Wikipedije.

Wikipedia je jedan od rijetkih ‘preživjelih’ nezavisnih izvora informacija u Rusiji otkako se pritisak države na online sadržaje pojačao nakon što je Moskva poslala svoje oružane snage u Ukrajinu.

Rusija tvrdi da ne planira blokirati Wikipediju, ali je više puta novčano kaznila tu internetsku enciklopediju.

Wikimedia je i ranije kritizirala kazne, nazvavši ih “dijelom stalnih napora ruske vlade da u zemlji ograniči širenje pouzdanih informacija koje se temelje na vjerodostojnim izvorima “.

Izvor: Agencije