Reuters: Soroseva fondacija ograničava finansiranje unutar EU-a

Humanitarna mreža odmaknut će se od poslova vezanih uz unutrašnja evropska pitanja, a na to će se područje usredotočiti u kontekstu većih, globalnih pitanja.

George Soros, koji je emigrirao nakon Drugog svjetskog rata, obogatio se u SAD-u i podržava skupine koje promiču vrijednosti liberalizma (AP)

Fondacija Otvoreno društvo (OSF), čiji je osnivač milijarder George Soros, povlači se iz velikog dijela svojih aktivnosti u Evropskoj uniji ili ih u potpunosti obustavlja, a pažnju preusmjerava na druge krajeve svijeta, prema internoj elektronskoj pošti u koju je uvid imao Reuters.

Odluka znači da će se humanitarna mreža odmaknuti od poslova vezanih uz unutrašnja evropska pitanja, a na to će se područje usredotočiti u kontekstu većih, globalnih pitanja, prema e-mailu poslanom zaposlenicima, prenosi Hina.

“U osnovi, novoodobreni strateški smjer priprema povlačenje ili okončanje velikih dijelova našeg trenutnog rada unutar EU-a, premještanje našeg fokusa i raspoređivanje resursa u druge krajeve svijeta”, piše u e-mailu.

“Ova promjena nije odraz pređašnjeg rada ili mnogih doprinosa osoblja tokom godina, već prije odluka koja gleda u budućnost, ukorijenjenoj u budućim prilikama kako bi se ostvario značajan učinak.”

U junu je najavljeno da će 93-godišnji finansijer Soros svoju 25 milijardi dolara vrijednu fondaciju, koja finansira brojne nevladine organizacije u svijetu, predati svom sinu Alexu, a u julu je najavljeno otpuštanje 40 posto zaposlenika u svijetu, u sklopu strateških promjena.

Fondacija mijenja način poslovanja

Interni e-mail ne otkriva pojedinosti o načinu na koji će fondacija prenamijeniti svoja sredstva, no glasnogovornik je rekao da će organizacija nastaviti podržavati skupine civilnog društva diljem Evrope, uključujući one koji rade na vanjskopolitičkim pitanjima EU-a, te da će i dalje podržavati romske zajednice na kontinentu.

“Fondacija Otvoreno društvo mijenja način poslovanja, no moja pordica i OSF su dugo podržavali i ostaju čvrsto predani evropskom projektu”, rekao je Alex Soros, čelnik OSF-a, u saopćenju poslanom Reutersu.

George Soros, mađarski Jevrej koji je emigrirao nakon Drugog svjetskog rata, obogatio se u Sjedinjenim Američkim Državama i duže vrijeme podržava skupine koje promiču vrijednosti liberalizma, demokracije i otvorenog društva u istočnoj Evropi.

Organizacija godišnje dodjeljuje oko 1,5 milijardi dolara, a nastavit će preko nacionalnih fondacije finansirati programe u Evropi, uključujući Ukrajinu, Moldaviju, Kirgistan i Zapadni Balkan, rekao je glasnogovornik OSF-a.

“Naš rad u Evropi je oduvijek bila evoluirajuća cjelina i ove nove promjene nisu iznimka u tom dugoročnom trendu”, dodao je glasnogovornik.

Izvor: Agencije