Politico: Britanci iznevjerili Afganistance koje su obećali zaštititi

Izvještaj pokazuje kako je 9.000 osoba, od kojih su polovina djeca, još uvijek zaglavljeno u “očigledno neprikladnom” privremenom smještaju od marta 2023.

Velika Britanija je 2021. pokrenula programe pomoći Afganistancima koji su blisko sarađivali sa britanskom Vladom (Reuters)

Plan Vlade Velike Britanije da pruži podršku afganistanskim porodicama koje bježe od talibanskih vlasti “iznevjerio” je te porodice, navodi se u studiji objavljenoj povodom druge godišnjice pada Kabula, prenosi Tanjug.

Kako navodi portal Politico, Velika Britanija je 2021. pokrenula programe pomoći Afganistancima koji su blisko sarađivali sa britanskom Vladom, kao i za one za koje se smatralo da su posebno ranjivi kada su talibani povratili kontrolu nad državom.

U izvještaju istraživačkog centra “Više zajedničkog” (More in Common) utvrđeno je kako je približno 9.000 osoba, od kojih su polovina djeca, još uvijek zaglavljeno u “očigledno neprikladnom” privremenom hotelskom smještaju od marta 2023.

Ministrovo obećanje

“To što su porodice bile zaglavljene u skučenom smještaju bez vlastitih ulaznih vrata ili slobode kretanja, godinu i po dana nakon početne evakuacije iz Kabula, predstavlja centralni nedostatak programa dobrodošlice”, navodi se u izvještaju.

Ministar veterana Johnny Mercer, koji je služio u britanskoj vojsci u Afganistanu, izjavio je ranije da hoteli “nisu dugoročni smještaj za Afganistance i njihove porodice”.

On je dodao kako je “veoma jasno šta iz lične perspektive dugujemo ovim ljudima”.

“Obećavam, u ime Vlade, kako ćemo to ispraviti i kako ćemo im pružiti ono što im dugujemo”, rekao je ministar Mercer.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada