Kina nastoji spriječiti epidemije na područjima pogođenim poplavama

Ove godine Kina se suočila sa neuobičajeno vlažnom i kišnom ljetnom sezonom praćenom velikim poplavama u sjevernim i sjeveroistočnim provincijama.

Relevantni odjeli trebali bi povećati podršku, dobro iskoristiti fondove za pomoć u poljoprivredi nakon katastrofe, poručio je kineski potpredsjednik vlade (EPA)

Kina mora da djeluje i sprovede različite mjere kako bi spriječila epidemije u područjima pogođenim poplavama i osigurala nesmetan povratak poljoprivrednoj proizvodnji, izjavio je danas potpredsjednik vlade Kine Liu Guozhong.

“Potrebno je sprovesti različite mjere pomoći za ljude koji su pogođeni katastrofom i odlučno spriječiti povratak siromaštva velikih razmjera”, predočio je Liu, a prenosi Xinhua.

Naglasio je potrebu da se osigura da nakon poplava ne izbiju velike epidemije i da se tokom cijele godine ostvare veliki prinosi.

Riječ je o ključnom razdoblju za jesenski urod žitarica, rekao je Liu, dodavši kako je potrebno što prije mobilizirati poljoprivrednike za nastavak biljne proizvodnje u skladu s lokalnim uslovima.

Podrška stanovnicima

Liu je rekao da bi relevantni odjeli trebali povećati podršku, dobro iskoristiti fondove za pomoć u poljoprivredi nakon katastrofe i ojačati službe za namirenje kredita i osiguranja kako bi pomogli pogođenim područjima da brzo nastave poljoprivrednu proizvodnju.

S obzirom na visoke temperature, mjere prevencije epidemije također bi trebale biti poduzete kao važan zadatak kontrole poplava i pomoći kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi, dodao je Liu.

Tokom posjete područjima pogođenim poplavama on je istakao da je neophodno brzo normalizovati situaciju na poljoprivrednim površinama koje su stradale u poplavama, očuvati izvorišta vode i popraviti infrastrukturu kako bi se osigurao brz oporavak proizvodnje žitarica, prenosi Reuters.

Ove godine Kina se suočila sa neuobičajeno vlažnom i kišnom ljetnom sezonom praćenom velikim poplavama u sjevernim i sjeveroistočnim provincijama, kao što je Hebei u kojoj je početkom augusta više od 1,5 miliona ljudi moralo da se evakuiše.

Izvor: Agencije