Kim i Putin razmijenili pisma međusobne podrške

Dvije će zemlje uvijek izlaziti kao pobjednice, snažno podržavajući i sarađujući jedna s drugom u toku postizanja zajedničkog cilja, napisao je sjevernokorejski lider.

Pisma obilježavaju 78. godišnjicu oslobođenja Koreje od japanske kolonijalne vladavine (EPA)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su razmijenili pisma obećavajući da će razviti svoje veze u onome što je Kim nazvao “dugotrajnim strateškim odnosom”, objavio je državni medij Pjongjanga KCNA, prenosi Hina.

Pisma obilježavaju 78. godišnjicu oslobođenja Koreje od japanske kolonijalne vladavine 1910. – 1945, koja se također slavi kao državni praznik u Južnoj Koreji.

U svom pismu Putinu, Kim je rekao da je prijateljstvo dviju zemalja iskovano u Drugom svjetskom ratu pobjedom nad Japanom i da sada “u potpunosti pokazuju svoju nepobjedivost i moć u borbi za slamanje samovoljne prakse i hegemonije imperijalista”.

“Čvrsto sam uvjeren da će se prijateljstvo i solidarnost … dalje razvijati u dugogodišnji strateški odnos u skladu sa zahtjevima novog doba”, navodi Kim u pismu.

“Dvije će zemlje uvijek izlaziti kao pobjednice, snažno podržavajući i sarađujući jedna s drugom u toku postizanja zajedničkog cilja”, dodao je Kim.

Opskrba Rusije oružjem

Sjedinjene Države optužile su Sjevernu Koreju za opskrbu Rusije oružjem za njezin rat u Ukrajini, uključujući granate, prijenosne bacače raketa i projektile. Pjongjang i Moskva su negirali bilo kakve transakcije oružjem.

Prošlog mjeseca, ruski ministar odbrane stajao je rame uz rame s Kimom dok su na vojnoj paradi u Pjongjangu pregledavali najnovije sjevernokorejske nuklearne rakete i jurišne bespilotne letjelice.

Putin je u svojoj poruci Kimu također obećao jačanje bilateralnih veza.

“Siguran sam da ćemo ojačati bilateralnu suradnju na svim poljima za dobrobit dvaju naroda i čvrstu stabilnost i sigurnost Korejskog poluotoka i cijele sjeveroistočne Azije”, rekao je Putin.

Čelnici Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana trebali bi razgovarati o sigurnosnoj saradnji oko Sjeverne Koreje, Ukrajine i drugim pitanjima na trilateralnom summitu 18. augusta Camp Davidu.

Izvor: Al Jazeera