Egipat, Jordan i Palestina osuđuju Izrael zbog ‘podsticanja haosa i nasilja’

Ove godine su izraelske snage ubile više od 160 Palestinaca na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, dok su Palestinci ubili 29 Izraelaca.

Lideri tri zemlje osudili su izraelske napade (Reuters)

Lideri Egipta, Jordana i Palestine osudili su Izrael, poručivši da ta zemlja podstiče haos i nasilje u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, prenosi Tanjug.

Predsjednik Egipa Abdel Fattah el Sissi, kralj Jordana Abdullah II i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas optužili su Izrael za brojna kršenja prava Palestinaca, uključujući, kako su naveli, upade izraelskih vojnika na sporno sveto mjesto u istočnom Jerusalemu i nezakonito zadržavanje palestinskog novca, prenosi AP.

Izraelska nova ultranacionalistička vlada, formirana prošlog decembra, usvojila je tvrdokorni pristup Palestincima.

U januaru je izraelska vlada uskratila 39 miliona dolara palestinskim vlastima i umjesto toga odlučila prebaciti sredstva u program kompenzacije za izraelskim porodicama žrtava napada palestinskih militanata.

Porast nasilja

Mjesto, poznato kao Hramska gora, najsvetije je mjesto u judaizmu, a danas je dom džamije Al-Aqsa, trećeg najsvetijeg mjesta za muslimane.

Ove godine su izraelske snage ubile više od 160 Palestinaca na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, dok su Palestinci ubili 29 Izraelaca, pokazuju podaci agencije AP.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, zajedno sa pojasom Gaze i istočnim Jerusalemom.

Tokom nasilnih sukoba, Egipat, koji je bio prva arapska zemlja koja je uspostavila diplomatske veze s Izraelom, redovno je djelovao kao mirovni posrednik između dviju strana.

Palestinci traže te teritorije za formiranje svoje nezavisne države.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada