Afganistan: Dvije godine vlasti talibana

Vlasti su nametnule strogu interpretaciju islama u azijskoj zemlji, a žene su teško pogođene zakonima koje Ujedinjeni narodi opisuju kao ‘rodni apartheid’.

Od kako su preuzeli vlast, talibani su se suočili s međunarodnom osudom, uključujući nekoliko većinski muslimanskih zemalja [Wakil Kohsar/ AFP]

Talibanska vlada u Afganistanu u utorak, na dan koji je proglašen praznikom, obilježava drugu godišnjicu preuzimanja vlasti u zemlji.

“Zauzimanje Kabula pokazalo je još jednom da niko ne može kontrolirati ponosnu afganistansku naciju i da ni jednom osvajaču neće biti dopušteno da zaprijeti nezavisnosti i slobodi zemlje”, objavile su u saopćenju talibanske vlasti.

Bijelo-crne zastave Islamskog Emirata Afganistana, što je ime koje su zemlji dali njeni novi vladari, vijore se na sigurnosnim kontrolnim tačkama u glavnom gradu, koji je u ruke talibana došao 15. augusta 2021. godine, kada je pala vlada koju je podržavao SAD, a njeni su čelnici otišli u progonstvo.

Ulice glavnog grada u utorak ujutro su mirne, prenosi Hina, pozivajući se na AFP..

“Danas je sretan dan, to je datum kraja okupacije naše zemlje”, rekao je student medicine Mortaza Khairi (21).

Studiranje je onemogućeno djevojkama, koje više nemaju pristup univerzitetima.

Ograničenja prava žena

Posljednje dvije godine talibanske vlasti nametnule su strogu interpretaciju islama u zemlji, a žene su teško pogođene zakonima koje su Ujedinjeni narodi opisali kao “rodni apartheid”.

Ograničenja prava žena – koje su isključene iz javnog života kao i pristupa zapošljavanju i obrazovanju – velika su prepreka u pregovorima o priznavanju vlade od međunarodne zajednice i pomoći koju bi ona mogla pružiti.

Grupa stručnjaka UN-a osudila je u ponedjeljak prekršena obećanja talibanskih vlasti da će uspostaviti fleksibilniji režim od onog koji je bio na snazi tokom njihovog prvog dolaska na vlast, od 1996. do 2001. godine.

“Unatoč uvjeravanjima de facto talibanskih vlasti da će sva ograničenja, posebno u pogledu pristupa obrazovanju, biti privremena, činjenice na terenu pokazale su postojanje ubrzanog, sistemskog i sveobuhvatnog sistema segregacije, marginalizacije i progona”, kazali su stručnjaci UN-a u saopćenju.

Izvor: Agencije