Potpredsjednik Tajvana: Nećemo popustiti pred prijetnjama

Ukoliko je Tajvan siguran, onda je i cijeli svijet siguran, nećemo popustiti pred autoritarnim prijetnjama, izjavio je William Lai tokom posjete SAD-u, koju je Peking osudio.

William Lai kaže da će štititi tajvanski suverenitet, da samo građani otoka mogu odlučivati o svojoj budućnosti (EPA)

Ukoliko je Tajvan siguran, onda je i cijeli svijet siguran, a Tajvan neće popustiti pred autoritarnim prijetnjama, izjavio je potpredsjednik Tajvana William Lai tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama, koju je Peking osudio.

Lai, vodeći kandidat za sljedećeg tajvanskog predsjednika na izborima u januaru sljedeće godine, nalazi se u SAD-u, koji je, prema tvrdnjama tajvanskog političkog vrha, tek usputna stanica na putu prema Paragvaju.

U Paragvaju će Lai prisustvovati inauguraciji novog predsjednika te južnoameričke zemlje, jedne od tek 13 država koje održavaju formalne veze s otokom kojeg Kina svojata kao svoj teritorij, prenosi Hina.

Prilikom povratka na Tajvan, Lai će “svratiti” u San Francisco, ali u Pekingu osuđuju ovakve posjete SAD-u, a tajvanskog potpredsjednika nazvali su “problematičnim separatistom”.

“Ukoliko je Tajvan siguran, onda je i cijeli svijet siguran. Ukoliko je Tajvanski moreuz miran, onda je i svijet miran”, kazao je Lai tokom boravka u New Yorku, saopćili su iz ureda predsjednice Tajvana.

Zadržati mir i status quo

“Mi smo na pravom putu. Nemojte se bojati, niti posustati zbog povećanog broja prijetnje od autoritarnih režima. Moramo ostati hrabri i snažni kako bi se Tajvan nastavio razvijati na putu demokratije”, rekao je Lai.

Tajvanski potpredsjednik prethodno je sebe opisao kao “radnika za nezavisnost Tajvana”.

Obećao je da će zadržati mir i status quo te da je voljan razgovarati s Kinom i na taj način zatražiti mir i stabilnost, što je u skladu s proklamiranim politikama tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen.

Također je izjavio da će štititi tajvanski suverenitet, da samo građani otoka mogu odlučivati o svojoj budućnosti te da Narodna Republika Kina i Republika Kina (što je službeno ime za Tajvan) nisu podređeni jedno drugome.

I Taipei i Washington pozvali su Kinu da ne poduzima nikakve provokativne akcije kao odgovor na kratkotrajni boravak Laia u New Yorku i San Franciscu.

Izvor: Agencije