Poljska će održati referendum o ogradi na granici s Bjelorusijom

Poljska će 15. oktobra imati referendum o tome treba li zadržati ogradu na granici s Bjelorusijom, a istoga dana održat će se i parlamentarni izbori.

Poljski birači odgovorit će na pitanje podržavaju li "uklanjanje barijere na granici između Poljske i Bjelorusije" (EPA)

Poljska će održati referendum o tome treba li zadržati ogradu na granici s Bjelorusijom, objavio je na društvenim mrežama ministar odbrane Mariusz Błaszczak, javlja Hina.

Referendum će se održati 15. oktobra, a istoga dana održat će se i parlamentarni izbori.

Poljski birači odgovorit će na pitanje podržavaju li “uklanjanje barijere na granici između Poljske i Bjelorusije”, rekao je Błaszczak.

Dok su opozicioni političari u to vrijeme kritizirali izgradnju ograde trenutno, s obzirom na to da je Bjelorusija bliski saveznik Rusije, nema znatnijeg protivljenja ogradi.

U Poljskoj u posljednje vrijeme raste zabrinutost zbog aktivnosti plaćeničke grupe Wagner u Bjelorusiji i sve većeg broja migranata iz kriznih područja koji preko susjedne zemlje žele neovlašteno ući u Evropsku uniju.

Datum referenduma je izborna taktika

Poljska je prošle godine 418 kilometara dugu granicu s Bjelorusijom osigurala 5,5 metara visokom ogradom.

Uprkos podršci ogradi, opozicija u datumu referenduma vidi izbornu taktiku.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) pod pritiskom je zbog visoke inflacije, strogih zakona o abortusu i raznih nepotističkih skandala, ocjenjuje dpa.

Čelnik stranke Jarosław Kaczyński u junu je iznio ideju o referendumu paralelno s izborima.

Već postoje tri pitanja važna za PiS o kojima će se glasati u oktobru: politika prema azilantima EU-a, (ne)podizanje dobi za odlazak u penziju te pitanje treba li privatizirati određena državna preduzeća.

Opozicija optužuje PiS da referendum koristi za mobilizaciju dodatnih birača za parlamentarne izbore s vlastitim programom.

Izvor: Agencije