Nigerski vojni režim: Zbačenom predsjedniku moglo bi se suditi za veleizdaju

Glasnogovornik hunte je rekao da je nova vlast prikupila potrebne elemente za kazneni progon svrgnutog predsjednika, za veleizdaju i potkopavanje unutrašnje i vanjske sigurnosti.

Vođe državnog udara zatvorile su Bazouma i raspustile izabranu vladu (EPA)

Vojska koja je u Nigeru izvela državni udar 26. jula objavila je kasno u nedjelju da bi svrgnuti predsjednik Mohamed Bazoum mogao biti procesuiran za veleizdaju.

Vođe državnog udara zatvorile su Bazouma i raspustile izabranu vladu, što je naišlo na osudu zapadnoafričkih sila koje su aktivirale rezervne vojne snage koje bi mogle intervenirati kako bi ponovno uspostavile Bazoumovu vlast.

Pukovnik Amadou Abdramane, glasnogovornik hunte, rekao je na državnoj televiziji da je nova vlast  “prikupila potrebne elemente za kazneni progon svrgnutog predsjednika… za veleizdaju i potkopavanje unutrašnje i vanjske sigurnosti Nigera”.

Spremnost na diplomatsko rješenje

Očekuje se da će glavni regionalni blok Zapadne Afrike ECOWAS u ponedjeljak potaknuti dodatne razgovore s huntom, što signalizira potencijalnu spremnost da se pronađe diplomatsko rješenje za novonastalu situaciju.

Parlament tog bloka u subotu je rekao da želi poslati izaslanstvo da se sastane s huntom u Niameyu.

Očekuje se da će se Vijeće za mir i sigurnost 55-člane Afričke unije također sastati u ponedjeljak kako bi raspravljalo o situaciji u Nigeru, što je znak razine zabrinutosti zbog mogućih posljedica sedmog državnog udara u zapadnoj i centralnoj Africi u tri godine.

Na kocki nije samo sudbina Nigera, glavnog proizvođača urana i zapadnog saveznika u borbi protiv islamističke pobune, već i utjecaj rivalskih globalnih sila sa strateškim interesima u regiji.

Izvor: Agencije