Kineski ministar odbrane u posjeti Rusiji i Bjelorusiji u znak podrške

Peking kaže da posjeta naglašava nastojanje Kine i Rusije da usklade vanjske politike u pokušaju potkopavanja liberalno-demokratskog svjetskog poretka predvođenog Zapadom.

Kineski ministar obrane Li Shangfu prisustvovao je sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi u aprilu (Reuters)

Kineski ministar odbrane Li Shangfu u posjeti je Rusiji i Bjelorusiji u znak podrške, dok Zapad pokušava izolirati dva saveznika zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Li je otputovao u ponedjeljak u šestodnevnu posjetu, tokom koje će održati govor na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti i susresti se s čelnicima odbrane iz Rusije i drugih zemalja, objavilo je kinesko ministarstvo odbrane na svom profilu na društvenim mrežama, citirajući glasnogovornika pukovnika Wu Qiana.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao bi govoriti na konferenciji na temu “razvoja zemalja van zapadnih mehanizama, uključujući jačanje multilateralnih asocijacija novog tipa”, objavila je ruska službena novinska agencija TASS.

Predstavnici oko 100 zemalja i osam međunarodnih organizacija pozvani su da prisustvuju, navedeno je.

Oni će “raspravljati o različitim aspektima sigurnosti u uslovima uspostave multipolarnog svjetskog poretka, načinima obnove konstruktivne međunarodne saradnje u kontekstu agresivnih zahtjeva euroatlantskih elita za svjetskom dominacijom”, rekao je TASS, citirajući glasnogovornika ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Strateška komunikacija

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da su kineski i ruski čelnici “održavali stratešku komunikaciju na različite načine o raznim pitanjima”.

“Dvije su strane imale urednu razmjenu mišljenja na visokom nivou o opsežnim temama uključujući bilateralnu saradnju i pitanja od zajedničkog interesa”, rekao je Wang novinarima na dnevnom brifingu.

“Dvije će zemlje nastaviti unapređivati kinesko-rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo u novoj eri”, rekao je.

To je bila očita referenca na zajedničku izjavu koju su izdali ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping u Pekingu prošle godine neposredno prije ruske invazije u februaru u kojoj su proglasili “prijateljstvo bez ograničenja”.

Xi je u međuvremenu posjetio Moskvu u martu, poslavši poruku zapadnim čelnicima da su njihovi napori da izoliraju Moskvu zbog borbi u Ukrajini propali.

Svjetski poredak predvođen Zapadom

Prisustvovanje Lija konferenciji dodatno naglašava težnju Kine i Rusije da usklade svoje vanjske politike u pokušaju potkopavanja liberalno-demokratskog svjetskog poretka predvođenog Zapadom, uprkos ekonomskoj cijeni i cijeni reputacije.

Nakon toga slijedi posjeta bliskoj ruskoj saveznici Bjelorusiji, čija je teritorija dijelom korištena za prošlogodišnju invaziju. Dok je tamo, Li će održati sastanke s bjeloruskim državnim i vojnim čelnicima i posjetiti vojne objekte, saopćilo je ministarstvo.

Kina tvrdi da je neutralna u sukobu, ali je optužila Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike za provociranje Rusije i održava snažne ekonomske, diplomatske i trgovinske veze s Moskvom.

Kina je podržala Rusiju protiveći se osudi invazije na Ukrajinu na međunarodnim forumima, ali je rekla da neće isporučivati oružje nijednoj strani u ratu.

Izvor: Agencije