Kim Jong-un naredio veću proizvodnje projektila

Sjevernokorejski vođa zatražio je povećanje proizvodnje projektila kako bi zemlja stekla ‘prevladavajuću vojnu moć’ i bila spremna za rat.

Kim Jong-un: Naša vojska mora osigurati dominantnu vojnu moć (Reuters)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un zatražio je u ponedjeljak povećanje proizvodnje projektila kako bi zemlja stekla “prevladavajuću vojnu moć” i bila spremna za rat, dok se Južna Koreja i SAD pripremaju za zajedničke vojne vježbe koje imaju svake godine.

Naredba sjevernokorejskog vođe stigla je nakon što je u petak i subotu posjetio ključno postrojenja u kojima se proizvode projektili, platforme za lansiranje projektila, oklopna vozila i artiljerijske granate te nekoliko dana prije početka vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje, u kojima Pjongjang vidi “pripreme za rat”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Zbog toga Kim traži masovnu proizvodnju raznih vrsta naoružanja, dok u povećanoj proizvodnji projektila vidi zadovoljavanje potreba vojnih jedinica na prvoj liniji.

Vojna vježba Južne Koreje i SAD-a

“Kvalitativni nivoi ratnih priprema ovise o razvoju industrije projektila”, rekao je, prenosi državna agencija KCNA.

Tokom posjete tvornicama Kim je vozio novo borbeno oklopno vozilo i pohvalio napredak u modernizaciji proizvodnje.

Postoji “hitna potreba za eksponencijalnim rastom proizvodnje projektila, kako bi ojačali naše jedinice na prvoj liniji”.

“Naša vojska mora osigurati dominantnu vojnu moć te biti spremna voditi bilo koji rat u bilo kojem trenutku, tako da se neprijatelji ne usude upotrijebiti silu, inače bi bili uništeni”, kazao je sjevernokorejski vođa.

Južna Koreja i SAD objavile su da će u zadnjih deset dana augusta provoditi vojne vježbe kako bi bile sposobne odgovoriti na rastuće nuklearne i raketne prijetnje koje dolaze sa sjevera Korejskog poluotoka.

Zajedničke vojne vježbe dvoje saveznika mobilizirale su desetke hiljada vojnika s obje strane, a Sjeverna Koreja gleda kao ne njihovu probu za nuklearni rat.

‘Rastuća vojna prijetnja iz Sjeverne Koreje’

“Vježbe su bitan element u održavanju čvrstog odbrambenog položaja u slučaju nužde, apsolutno su neophodne za odgovor na rastuću vojnu prijetnju iz Sjeverne Koreje”, odgovorio je pukovnik u južnokorejskoj vojsci Lee Sung-jun .

SAD optužuje Sjevernu Koreju da oružjem opskrbljuje Rusiju u ratu s Ukrajinom, što ona negira.

Lideri Južne Koreja, SAD-a i Japana uskoro će sastati na trilateralnom samitu u Camp Davidu 18. augusta, kada će raspraviti niz pitanja, kao što su Sjeverna Koreja, saradnja na području sigurnosti, ruska invazija na Ukrajinu…

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada