Iran: Osumnjičeni za napad na turbe u pritvoru

U napadu u Širazu u nedjelju jedna osoba je poginula, a devet osoba je ranjeno.

Osoblje hitne pomoći prevozi povrijeđene nakon pucnjave u iranskom svetištu Shah Cheragh u glavnom gradu pokrajine Fars Širazu [AFP]

Najmanje deset osumnjičenih uhapsile su snage sigurnosti zbog napada u nedjelju na turbe, popularno svetište u gradu Širazu u južnom Iranu, u kojem je jedna osoba ubijena, a devet ranjeno, javlja Anadolija.

Novinska agencija Tasnim u izvještaju objavljenom u ponedjeljak navodi da se nastavlja ispitivanje jednog od napadača kojeg su uhapsile snage sigurnosti nakon napada.

Ranije su iranski državni mediji objavili izjave zvaničnika da su četiri osumnjičena uhapšena.

Napad se dogodio oko 19 sati po lokalnom vremenu (15:30 GMT) nakon što su dva naoružana napadača otvorila vatru na ulaz u svetište Shah Cheragh.

Nour News, povezane s najvišim sigurnosnim tijelom Irana, objavile su da su u napad bila uključena dva muškarca, od kojih je uhapšen jedan, koji je nosio kalašnjikov, a drugi je uspio pobjeći.

I pokrajinski zvaničnici i zvaničnici svetišta potvrdili su da je poginula jedna osoba. Prethodno su lokalni mediji objavili da su poginule četiri osobe.

Nekoliko sati nakon napada, predsjednik Ebrahim Raisi naložio je Ministarstvu unutrašnjih poslova i kancelariji guvernera provincije da odmah identifikuju sve počinioce.

Mezar šiitskog učenjaka

Zdravstveni zvaničnici u Širazu rekli su državnoj televiziji da je u napadu povrijeđeno najmanje devet osoba, koje su trenutno na liječenju u različitim bolnicama i da su u stabilnom stanju.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani nazvao je to zločinačkim činom i rekao da teroristi pokušavaju da se osvete iranskoj naciji za teške udarce koje su im nanijele vojne snage.

Identitet napadača, koji je uhapšen, još nije otkriven, ali neke lokalne novinske agencije tvrde da je on afganistanski državljanin iz provincije Badakhshan na sjeveru Afganistana.

Iranska državna televizija citirala je BBC koji je u nedjelju navečer objavio da je grupa ISIL, preuzela odgovornost za napad.

Turbe iz 12. stoljeća, u kojem se nalazi mezar šiitskog učenjaka, popularna je destinacija za domaće i strane turiste u južnoj provinciji.

U oktobru prošle godine najmanje trinaest ljudi je ubijeno, a 40 ih je povrijeđeno nakon što je naoružani napadač otvorio neselektivnu vatru unutar turbeta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada