Američka država Georgia spremna podignuti optužnicu protiv Trumpa

Američka država Georgia spremna je da optuži Donalda Trumpa za niz optužbi, uključujući reketiranje, zavjeru i lažne izjave.

Istražuje se da li su se Donald Trump i njegovi saveznici nezakonito mješali u izbore u Georgiji 2020. (Reuters)

Američka država Georgia spremna je da optuži Donalda Trumpa za niz optužbi, uključujući reketiranje, zavjeru i lažne izjave, navodi se u izvještaju objavljenom na web stranici suda okruga Fulton, prenosi Tanjug.

Tužioci u Atlanti, glavnom gradu te američke savezne države, koji istražuju da li su se tadašnji predsjednik Donald Trump i njegovi saveznici nezakonito mješali u izbore u Georgiji 2020, počeli su da iznose svoj slučaj velikoj poroti.

Bivša senatorka iz demokratske stranke Jen Jordan, koja je dobila sudski poziv da svjedoči pred velikom porotom, rekla je napuštajući sudnicu okruga Fulton danas da je ispitivana oko 40 minuta.

Dvije i po godine okružni tužilac Fultona Fani Willis istražuje akcije koje su preduzeli Trump i drugi u njihovim pokušajima da preokrenu njegov tijesni poraz u Georgiji od demokrate Joea Bidena.

Bivši gradonačelnik New Yorka i Trumpov advokat Rudi Giulliani i drugi iznijeli su navodne tvrdnje o rasprostranjenoj izbornoj prevari u Georgiji.

Sumnje u prevare

Trumpov advokat John Eastman također se pojavio tokom najmanje jednog od tih saslušanja i rekao da izbori nisu održani u skladu sa zakonom Georgije.

Visoki zvaničnik u kancelariji državnog sekretara Gabriel Sterling i njegov šef, državni sekretar Georgije Bred Raffensperger, obojica republikanci, odlučno su odbili optužbe o široko rasprostranjenim problemima sa izborima u Georgiji.

Podsjeća se da je Trump nazvao Raffenspergera 2. januara 2021. i nagovijestio da bi najviši državni izborni zvaničnik mogao da pomogne da mu se “pronađu” glasovi potrebni da pobijedi Bidena.

Upravo je objavljivanje snimka tog telefonskog razgovora navelo Willis da otpočne istragu oko mjesec dana kasnije.

Izvor: Agencije