Advokati Huntera Bidena: Tužitelji odustali od sporazuma o priznanju krivice

Ako slučaj sina američkog predsjednika dođe do suđenja, ono bi se moglo preklopiti s predsjedničkom kampanjom u kojoj će se Joe Biden takmičiti za drugi mandat u novembru 2024.

Hunter Biden suočen je s optužbom za utaju poreza i prestup s oružjem (Reuters)

Advokati Huntera Bidena napisali su u sudskom podnesku da su tužitelji odustali od nagodbe o priznanju krivice Huntera Bidena, sina američkog predsjednika Joea Bidena za utaju poreza i prestup s oružjem, što je otvorilo put suđenju u vrijeme dok će Joe Biden voditi predsjedničku kampanju.

Savezni tužitelji Delawarea rekli su da bi se Hunteru Bidenu moglo suditi za krivična djela nakon što su pregovori o priznanju krivice propali, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Okružna sutkinja Maryellen Noreika odbacila je predloženi sporazum o priznanju krivice u julu, zbog njegove upitne zakonitosti i opsega imuniteta koji je ponuđen Hunteru Bidenu.

Prema tom dogovoru, Hunter Biden bi se izjasnio krivim za neplaćanje poreza na prihod od 1,5 miliona dolara između 2017. i 2018. godine i sklopio poseban sporazum o odgođenom krivičnom progonu za nezakonito posjedovanje vatrenog oružja tokom korištenja droga, što je krivično djelo.

Dodatne ovlasti za tužitelja Weissa

Slučaj je postao politički problem jer su republikanci u Kongresu SAD-a otvorili mogućnost opoziva predsjednika Joea Bidena zbog poslovnih odnosa njegovog sina Huntera Bidena i optužuju Ministarstvo pravosuđa da mu je ponudilo povlašteni dogovor.

Američki glavni državni tužilac Merrick Garland odbacio je republikanske optužbe za favoriziranje, a u petak je dao državnom tužitelju Delawarea Davidu Weissu, kojeg je na tu dužnost imenovao bivši predsjednik Donald Trump i koji istražuje slučaj od 2019. godine, status posebnog tužitelja, što mu daje dodatne ovlasti.

Ako slučaj dođe do suđenja, ono bi se moglo preklopiti s predsjedničkom kampanjom u kojoj će se Joe Biden takmičiti za drugi mandat na izborima u novembru 2024. godine, vjerovatno protiv Trumpa.

Republikanac Trump iduće godine će se suočiti sa tri vlastita suđenja za krivična djela.

Izvor: Agencije