U dva dana na Lampedusu stiglo gotovo 1.000 migranata

Kapacitet prihvatnog centra na Lampedusi je 400 ljudi, a već sedmicama je pretrpan i trenutno je ondje više od 2.000 migranata.

Samo u subotu je u 27 čamaca do Lampeduse doplovilo 718 migranata (AFP)

Gotovo 1.000 migranata u dva dana je stiglo na talijanski otok Lampedusu nakon što su brodovima preplovili Sredozemlje, izvijestila je novinska agencija ANSA.

U nedjelju ujutro italijanska obalna straža je do italijanske obale dovezla oko 270 ljudi koji su stigli u šest plovila, a u subotu ih je u 27 čamaca do Lampeduse doplovilo 718, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

ANSA piše da su migranti stigli iz Konga, Obale Slonovače, Burkine Faso, Kameruna, Gvineje, Nigerije, Senegala i Malija. Novinarima su rekli da su isplovili iz tuniških obalnih gradova Sfaxa, Gabèsa i Mahdije.

Pretrpani prihvatni centri

Kapacitet prihvatnog centra na Lampedusi je 400 ljudi, a već sedmicama je pretrpan i trenutno je ondje više od 2.000 migranata.

Italijanske vlasti planiraju premjestiti nekoliko stotina njih trajektom na Siciliju.

Ove je godine u Italiju opasnim morskim putem preko Sredozemlja stiglo više od 96.300 migranata u odnosu na njih 45.700, koliko ih je stiglo prošle godine, podaci su italijanskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor: Agencije