Iransko svetište na meti drugog smrtonosnog napada u nekoliko mjeseci

Shah Cheragh, veliko šiitsko svetište u Iranu, već je bilo na meti napada 26. oktobara prošle godine kada je ubijeno 13 ljudi.

Napadač, koji je uhapšen na licu mjesta, pucao je na četiri osobe i ubio jednu (AFP)

Svetište u južnom iranskom gradu Shirazu našlo se na meti drugog smrtonosnog napada za manje od godinu dana, nakon što je naoružani napadač provalio u njega i otvorio vatru.

Yadollah Bouali, provincijski komandant Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), rekao je državnim medijima da je jedan napadač ušao u svetište Shah Cheragh kroz južnu kapiju kako bi izveo “terorističku” operaciju. Time su revidirani raniji izvještaji u kojima se govorilo o dva napadača.

Napadač, koji je uhapšen na licu mjesta, pucao je na četiri osobe i ubio jednu, rekao je Bouali, dodajući da je napadač nosio automatsku pušku i osam magacina sa 240 metaka.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju ljude kako u panici trče ispred svetišta i zatvaraju svoje radnje. Na snimcima se vide rupe od metaka u zidovima i prozorima, kao i krv na tlu.

Svetište na meti napada u oktobru 2022.

Shah Cheragh, veliko šiitsko svetište u Iranu, već je bilo na meti napada 26. oktobara 2022. kada je ubijeno 13 ljudi, piše AFP.

Dvojica muškaraca koji su sudjelovali u tom napadu za koji je odgovornost preuzela grupa ISIL javno su pogubljeni vješanjem u Shirazu 8. jula.

Proglašeni su krivima za “korupciju, oružanu pobunu i ugrožavanje nacionalne sigurnosti” te za “urotu protiv sigurnosti zemlje”. Uz to su optuženi za članstvo u ISIL-u i za “urotu protiv sigurnosti zemlje”.

Mizan Online, službena agencija pravosudne vlasti, identifikovala je dvojicu pogubljenih kao Mohammada Rameza Rashidija i Naeema Hashema Qatalija, ne navodeći njihovu nacionalnost.

U novembru su vlasti objavile da su u vezi s napadom uhapsile 26 “takfirskih terorista” iz Afganistana, Azerbajdžana i Tadžikistana.

Grupa ISIL je preuzela odgovornost za prvi napad u Iranu 2017. kada su naoružani muškarci i bombaši samoubice napali zgradu parlamenta u Teheranu i mauzolej ajatolaha Ruholaha Khomeinija, utemeljitelja Islamske Republike, ubivši 17 ljudi i ranivši nekoliko desetaka njih.

Izvor: Al Jazeera i agencije