Zapadnoafrički samit o Nigeru poziva na diplomatsko rješenje krize

Naša je dužnost isprobati sve pristupe kako bismo osigurali brz povratak ustavne vlasti u Nigeru, rekao je nigerijski predsjednik Bola Tinubu.

Tinubu je otvorio samit ECOWACS-a u nigerijskom glavnom gradu Abuji (AFP)

Nigerijski predsjednik Bola Tinubu rekao je da bi zapadnoafrički čelnici trebali pokušati svim diplomatskim sredstvima osigurati brz povratak ustavne vlasti u Nigeru, uključujući dijalog s vođama državnog udara.

U svojstvu predsjedavajućeg Zapadnoafričkom ekonomskom zajednicom (ECOWAS), Tinubu je otvorio samit u nigerijskom glavnom gradu Abuji kazavši da treba dati prioritet diplomatiji u rješavanju te krize, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Moramo uključiti sve strane, uključujući vođe državnog udara, u iskrene razgovore kako bismo ih uvjerili da odstupe s vlasti i vrate na vlast predsjednika Bazuma”, rekao je u uvodnom govoru.

“Naša je dužnost isprobati sve pristupe kako bismo osigurali brz povratak ustavne vlasti u Nigeru”, rekao je, upozorivši da je državni udar koji se dogodio u toj zemlji 26. jula prijetnja za stabilnost cijele zapadne Afrike.

Mogućnost vojne intervencije

Vođe državnog udara u Niameyju do sada nisu dali naslutiti da su spremni popustiti i sudjelovati u smislenim pregovorima.

ECOWAS ih je zatražio da do 6. augusta vrate Bazuma na vlast, na što su se oni oglušili zatvorivši umjesto toga zračni prostor i obećavši da će braniti zemlju od strane intervencije.

Nakon Tinubuvog govora, zapadnoafrički čelnici povukli su se na privatan sastanak na kojem bi trebali razmotriti planove za moguću vojnu intervenciju u Nigeru, među ostalim opcijama.

Eskalacija u Nigeru destabilizirala bi Sahel, jednu od najsiromašnijih regija u svijetu, gdje je dugogodišnja islamistička pobuna koja se proširila iz Malija natjerala milione ljudi u bijeg u zadnjih deset godina i izazvala glad.

Imenovanje nove vlade

Do državnog udara, Niger je bolje od Malija i Burkine Faso obuzdavao nasilje.

Postao je važan zapadni saveznik u borbi protiv pobunjenika nakon što su vojne hunte preuzele vlast u te dvije zemlje od 2020. do 2022. i prekinule veze s tradicionalnim partnerima.

Uoči početka samita, vođe državnog udara u Nigeru imenovali su novu vladu od 21 članova u nastojanju da budu legitimna vlast.

Trojica čelnika vojnog udara postali su ministri odbrane, unutrašnjih poslova i sporta.

Niger je prije imao vladu od 43 ministra u kojoj nije bilo vojnih lica.

Genralni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izrazio je zabrinutost za Bazuma i njegovu porodicu, nakon što je njegova stranka objavila da ih se drži u predsjedničkoj rezidenciji bez struje i tekuće vode i da danima nisu dobili svježe jelo.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada