WP: Ukrajinski piloti neće završiti obuku na F-16 prije narednog ljeta

Nakon što je početak obuke nekoliko puta odlagan, Ukrajina će vjerovatno morati da izdrži još godinu dana bez američkih lovaca.

Prva grupa od šest ukrajinskih pilota neće završiti obuku na borbenim avionima F-16 u SAD prije sljedećeg ljeta (Reuters)

Prva grupa od šest ukrajinskih pilota neće završiti obuku na borbenim avionima F-16 u SAD-u prije sljedećeg ljeta, objavio je Washington Post pozivajući se na izjave ukrajinskih vladinih i vojnih zvaničnika.

Nakon što je početak obuke nekoliko puta odlagan, Ukrajina će vjerovatno morati da izdrži još godinu dana bez američkih lovaca, navodi list.

Iako tečno govore engleski jezik, ukrajinski piloti prvo moraju da četiri mjeseca pohađaju časove engleskog u Velikoj Britaniji kako bi naučili terminologiju koja se odnosi na mlaznjake.

To odlaže početak obuke za januar, a očekuje se da ona traje šest mjeseci.

Nemoguće se takmičiti na nebu sa Rusijom

“Ovo se zove odugovlačenje”, rekao je jedan ukrajinski zvaničnik.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni kritikovao je zapadne zemlje zbog toga što očekuju da kijevske snage izvedu kontraofanzivu velikih razmjera bez modernih zračnih snaga.

Bez borbenih aviona poput F-16, navode zvaničnici Ukrajine, ukrajinske snage ne mogu da se takmiče na nebu sa Rusijom, s obzirom na to da niskoleteći ruski helikopteri uspješno napadaju ukrajinske kopnene trupe.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada