Ubijen Palestinac, ranjeno osam u izraelskom upadu

Mahmoud Jarad (23) je upucan u grudi kada su izraelski vojnici upali u izbjeglički kamp Tulkarem na sjeveru okupirane Zapadne obale u petak ujutro.

Sa današnje sahrane ubijenog u Tulkaremu (Reuters)

Izreaelske snage vatrenim oružjem su ubile jednog Palestinca prilikom upada u izbjeglički kamp na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja novinska agencija Wafa.

Mahmoud Jarad (23) je upucan u grudi kada su izraelski vojnici upali u izbjeglički kamp Tulkarem na sjeveru okupirane Zapadne obale u petak ujutro. Navodno su Izraelci koristili bojevu municiju i suzavac, te razmjestili snajperiste na krovove u kampu.

Jarad je odvučen u bolnicu Thabet Thabet i tamo proglašen mrtvim. Direktor bolnice Amir Khader je za palestinsku TV naveo kako je najmanje osam osoba ranjeno.

Stranka Fatah koja upravlja Zapadnom obalom je objavila kako je Jarad bio član, ali nisu naveli da li je bio borac.

Blizu 200 ubijenih ove godine

Sa svoje strane, Brigada Tulkarem, koja je povezana sa oružanim vojnim krilom pokreta Palestinski Islamski Džihad, u saopćenju je navela kako je “odgovorila na izraelski upad u kamp Tulkarem oružanim sukobima i improviziranim eksplozivnim uređajima”.

U vrijeme objave teksta nije bilo komentara palestinskog Ministarstva zdravstva niti izraelske vojske.

Nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali je povećano u posljednjih 15 mjeseci zbog povećanog broja izraelskih upada, rušilačkih pohoda jevrejskih naseljenika na palestinska sela, te palestinskih uličnih napada.

Iz UN-a navode kako je 196 Palestinaca i 24 osobe u Izraelu ubijeno u neprijateljstvima od januara. Wafa navodi kako je ove godine ubijeno najmanje 220 Palestinaca.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada