Tužitelj predložio da se Trumpu sudi u januaru 2024.

Posebni tužitelj Jack Smith ocijenio da postupak ‘ne bi trebao trajati više od četiri do šest sedmica’.

Trump treba od maja 2024. odgovarati i na saveznom sudu u Floridi (Reuters)

Posebni tužitelj Jack Smith predložio je u četvrtak da suđenje bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu za navodni pokušaj poništenja rezultata izbora 2020. počne u januaru 2024. godine, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Sutkinja koja će voditi raspravu na saveznom sudu u Washingtonu Tanya Chutkan rekla je kako će se tačan termin suđenja odrediti na ročištu koje je zakazala za 28. august ove godine.

Tužiteljstvu je dala rok do 10. augusta, a odbrani do 17. augusta da pripreme svoje prijedloge.

Proces na Floridi

Posebni tužitelj je u svom podnesku upućenom sutkinji u četvrtak predložio termin 2. januar 2024, ocijenivši da postupak “ne bi trebao trajati više od četiri do šest sedmica”, navode agencije.

Uz to, Donald Trump treba od maja 2024. odgovarati na saveznom sudu u Floridi na optužbe da je ugrozio sigurnost Sjedinjenih Američkih Država držeći povjerljive dokumente nakon odlaska iz Bijele kuće u januaru 2021. u privatnom posjedu.

Agencije navode kako su među tim dokumentima i vojni planovi i informacije o nuklearnom oružju, te kako ih je čuvao u svojoj rezidenciji u Mar-a-Lagu, na Floridi.

Izvor: Agencije