Njemačka stvara drugu najveću flotu helikoptera u NATO-u

Približno 50 helikoptera Chinook biti stacionirano na lokalitetu Holzdorf/Schoenewalde u istočnoj Njemačkoj, gdje će biti i 1.000 dodatnih vojnika.

Prošlog mjeseca Reuters je objavio kako će Njemačka od Boeinga kupiti 60 helikoptera Chinook koji će koštati do osam milijardi eura (Reuters)

Komandant avijacijskih snaga Njemačke Ingo Gerhartz izjavio je danas kako će ta evropska država imati drugu po veličinu flotu helikoptera u Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO) nakon što je najavila kupovinu 60 američkih helikoptera Chinook, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

“Imat ćemo drugu najveću helikoptersku flotu u NATO-u, poslije Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Gerhartz.

Ključni lokalitet

On je dodao kako će približno 50 helikoptera Chinook biti stacionirano na lokalitetu Holzdorf/Schoenewalde u istočnoj Njemačkoj, gdje će biti razmješteno i 1.000 dodatnih vojnika.

“Schoenewalde će imati posebnu, ključnu ulogu za avijaciju, kompletan Bundeswehr i njemačku sigurnost”, naveo je šef njemačke ratne avijacije.

Prošlog mjeseca Reuters je objavio kako će Njemačka od Boeinga kupiti 60 helikoptera Chinook koji će koštati do osam milijardi eura.

Izvor: Agencije