Biden: Kina je tempirana bomba

Američki predsjednik je rekao da je Peking u nevolji, napomenuvši da ne želi da povrijedi Kinu, već da želi racionalan odnos sa tom zemljom.

Američki predsjednik Joe Biden (desno) i kineski predsjednik Xi Jinping (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je Kinu “tempiranom bombom” zbog ekonomskih izazova sa kojima se ta zemlja suočava, prenosi Tanjug.

“Imaju neke probleme. To nije dobro, jer kada loši momci imaju probleme, oni rade loše stvari”, rekao je Biden na političkom skupu u saveznoj državi Utah, prenosi Reuters.

On je dodao da je Peking u nevolji, napomenuvši da ne želi da povrijedi Kinu, već da želi racionalan odnos sa tom zemljom.

Njegove izjave se odnose na to što je kineska ekonomija pala u deflaciju, navodi britanska agencija i dodaje da Kina možda ulazi u eru mnogo sporijeg ekonomskog rasta, sa stagnirajućim potrošačkim cijenama i platama.

Zabrana ulaganja

Američki predsjednik je u srijedu potpisao izvršnu naredbu kojom je zabranio određena američka ulaganja u Kini u sektoru poluprovodnika i mikroelektronike, sektoru kvantne informacione tehnologije i u domenu određenih sistema vještačke inteligencije.

Iz kineskog ministarstva vanjskih poslova su poručili da odluka SAD-a ozbiljno krši principe tržišne ekonomije i fer konkurencije.

“Ovo je čin koji podriva međunarodni ekonomski i trgovinski poredak, destabilizuje globalne lance snabdijevanja i šteti interesima i Kine i SAD-a i globalne poslovne zajednice”, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva.

Izvor: Agencije