Poginulo 17 Rohinja u prevrtanju brodice u Bengalskom zaljevu

Najmanje 17 Rohinja je poginulo i 30 se vode kao nestali nakon što se brodica prevrnula zbog lošeg vremena u Bengalskom zaljevu, saopćili su humanitarni radnici u Mijanmaru.

Mnogo Rohinja je preminulo na moru od bolesti, gladi i umora dok su pokušavali u trošnim brodicama da stignu do Malezije i Indonezije s većinskim muslimanskim stanovništvom (Reuters)

Najmanje 17 Rohinja je poginulo i 30 se vode kao nestali nakon što se brodica prevrnula zbog lošeg vremena u Bengalskom zaljevu, saopćili su humanitarni radnici u Mijanmaru.

Volonteri su naveli da je osam osoba spašeno iz brodice koja je krenula prema Maleziji, željenoj destinaciji za hiljade Rohinja muslimana koji bježe od progona i siromaštva u Mijanmaru i Bangladešu.

Ne zna se odakle je brodica krenula, prenosi Fena.

“Pronašli smo tijela stradalih počevši od 7. augusta”, kazao je Min Htal Wah, predsjednik Shwe Yaung Metta fondacije, spasilačke organizacije sa sjedištem u priobalnoj regiji Rahine u Mijanmaru.

“U roku od tri dana pronašli smo 17 ljudskih tijela. Neke smo pronašli žive”, rekao je on, dodajući da je među poginulima deset žena.

Proganjana muslimanska manjina

Humanitarni radnik Rohinja u gradu Maungdaw na granici s Bangladešom kazao je da je brod otplovio po lošem vremenu i kako se gotovo 500 ostalih još nada da će preći u Maleziju.

Rohinje su muslimanska manjina, koja je dugo proganjana u Mijanmaru koji ima većinski budističko stanovništvo, prenosi Beta.

Više od 700.000 ljudi je pobjeglo iz Mijanmara u Bangladeš od augusta 2017. godine, kada je vojska pokrenula operaciju “čišćenja teritorija” koje naseljavaju Rohinje kao odgovor na napade pobunjeničkih grupa na snage sigurnosti.

Vlada SAD-a označila je akcije mijanmarske vojske protiv Rohinja kao genocid.

Više od 100.000 Rohinja je i dalje u Mijanmaru, gdje su ograničeni na kampove za raseljene, dok oni koji su pobjegli u Bangladeš žive u prenatrpanim izbjegličkim kampovima.

Mnogo njih je preminulo na moru od bolesti, gladi i umora dok su pokušavali u trošnim brodicama da stignu do Malezije i Indonezije s većinskim muslimanskim stanovništvom, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije