Assad okrivio Erdogana za porast nasilja u Siriji

Turska podržava oružane opozicione grupe koje pokušavaju da uklone sirijskog predsjednika Bashara al-Assada sa vlasti.

'Terorizam u Siriji je napravljen u Turskoj', rekao je Assad (Reuters)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad okrivio je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za porast nasilja u Siriji i insistirao na povlačenju turskih snaga iz njegove zemlje.

“Terorizam u Siriji je napravljen u Turskoj”, rekao je Assad u intervjuu za Sky News Arabia, prenosi Beta.

Turska podržava oružane opozicione grupe koje pokušavaju da uklone Assada sa vlasti i izvršila je tri velika upada u sjevernu Siriju od 2016. godine. Turske snage kontroliraju dijelove sjeverne Sirije.

Assad, kojeg podržavaju Rusija i Iran, uspio je u posljednjih nekoliko godina da povrati većinu teritorija uz pomoć svojih saveznika i da preokrene tok rata u svoju korist. Sirijski pobunjenici i opozicione snage koje podržava Turska sada drže samo mali sjeverozapadni dio Sirije, gdje su borbe i nasilje i dalje trajale.

Assad je demantirao i glasine o mogućem sastanku između njega i Erdogana uprkos sastancima ministara odbrane i vanjskih poslova Turske i Sirije radi obnavljanja zategnutih veza, a koji je organiziran uz rusko i iransko posredovanje.

‘Mapa puta’

Damask smatra da Ankara mora da predloži vremenski raspored povlačenja turskih trupa iz Sirije u cilju normalizacije odnosa. U maju su se ministri složili da postave “mapu puta” za poboljšanje odnosa.

Posljednjih mjeseci Sirija je poboljšala odnose sa nekim zemljama koje su podržavale opoziciju od izbijanja građanskog rata u zemlji 2011. godine.

Tako je prvi put poslije više od decenije, Assad učestvovao na samitu Arapske lige u maju čiji je domaćin bila Saudijska Arabija. Međutim, Sjedinjene Američke Države se protive normalizaciji sa Damaskom bez političkog rešenja sukoba.

Assad je rekao da dijalog između Damaska i Washingtona koji je započeo prije nekoliko godina i koji se sporadično odvijao “nije doveo ni do kakvih rezultata”. On tvrdi da je Damask uspeo “na različite načine” da prevaziđe sankcije SAD-a.

U građanskom ratu u Siriji poginulo je pola miliona ljudi, ranjeno više od milion, uništeni su veliki dijelovi države i raseljena je gotovo polovina predratnog stanovništva od 23 miliona, uglavnom u susjedne zemlje – Tursku, Liban i Jordan.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada