U napadu na švedski konzulat u Izmiru teško ranjena jedna osoba

Napad u Izmiru dolazi usred napetih odnosa Turske i drugih većinskih muslimanskih zemalja sa Švedskom i Danskom zbog niza incidenata s paljenjem Kur'ana.

Osumnjičeni muškarac, koji navodno ima sirijsko državljanstvo, priveden je, a turski mediji javljaju da je do napada došlo jer mu je odbijen zahtjev za vizu (Al Jazeera)

Muškarac sa pištoljem upao je danas u švedski konzulat u Izmiru, u Turskoj, i teško ranio jednu osobu, prenosi Tanjug.

Povrijeđena osoba je Turkinja koja je radila u konzulatu, prenosi švedski list Expressen.

Ona je prevezena u bolnicu sa povredama grudnog koša i noge, i nalazi se na odjeljenju intenzivne nege.

Osumnjičeni muškarac, koji navodno ima sirijsko državljanstvo, priveden je, a turski mediji javljaju da je do napada došlo jer mu je odbijen zahtjev za vizu.

Napad u Izmiru dolazi usred napetih odnosa Turske i drugih većinskih muslimanskih zemalja sa Švedskom i Danskom zbog niza incidenata s paljenjem Kur'ana u ovim skandinavskim zemljama.

Zategnuti odnosi

Prijetnje Švedskoj porasle su nakon nedavnog spaljivanja primjeraka Kur'ana, objavila je u utorak švedska vlada, najavivši da će pojačati granične i unutrašnje kontrole, a policiji odobriti veće ovlasti kada je posrijedi zaustavljanje i pretraživanje stanovništva.

Posljednjih je dana u Švedskoj i Danskoj održan niz demonstracija tokom kojih su primjerci Kur'ana spaljivani ili na drugi način oštećeni, što je izazvalo gnjev muslimanskih zemalja i zahtjev da nordijske vlade zaustave takve incidente.

U Švedskoj i Danskoj u ponedjeljak su ponovno spaljeni primjerci Kur'ana, a vlade dviju nordijskih zemalja objavile su da istražuju na koji način zakonski mogu spriječiti takve incidente nastojeći smanjiti sve veće napetosti s nekoliko muslimanskih zemalja.

To je izazvalo gnjev u zemljama s muslimanskim stanovništvom koje od nordijskih vlasti čitavo vrijeme zahtijevaju da spriječe i zaustave spaljivanje svete knjige islama.

Pojašnjenje zakona o okupljanju

Danska vlada u nedjelju je objavila da će nastojati pronaći “pravni alat” koji bi vlastima omogućio da interveniraju kada se održavaju takvi prosvjedi procijeni li se da izazivaju “veće negativne posljedice za Dansku, ne samo u pogledu sigurnosti”.

Švedska vlada u julu je izvijestila da razmatra slično rješenje, no desno orijentirane stranke obiju zemalja osudile su inicijative, a neke ističu da sloboda govora ne bi smjela biti ugrožena.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom u ponedjeljak je rekao da je poslao pisma u svih 57 zemalja članica Organizacije islamske suradnje (OIC) kako bi im pojasnio kakvo je pravo na okupljanje koje se poštuje u Švedskoj te je istodobno osudio islamofobne postupke.

Izvor: Agencije