SAD potvrdio posvećenost Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja

Izazovi sa kojima se danas suočavamo služe kao podsjetnik zašto je Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) neophodan, poručio je glasnogovornik State departmenta.

Insistirat ćemo na potpunom poštovanju mjera zaštite neširenja NPT-a, poručuju iz State departmenta (Reuters)

Glasnogovornik State departmenta Matthew Miller saopćio je da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja (NPT), kao i da je taj ugovor temelj sistema izgrađenog na nuklearnom obuzdavanju.

“U naredne dvije sedmice, Sjedinjene Američke Države, predvođene specijalnim predstavnikom predsjednika za nuklearno neširenje Adamom Scheinmanom pridružit će se drugim državama članicama NPT-a na sastanku Pripremnog komiteta (PrepCom) 2023. godine u Beču koji će se pozabaviti glavnim izazovima sa kojima se suočava režim neširenja i jačanjem NPT-a”, poručio je Miller, navedeno je u saopćenju State departmenta, prenosi Tanjug.

On je dodao da SAD ostaje čvrst u svojoj posvećenosti da radi sa državama članicama na ovom sastanku Pripremnog komiteta kako bi se osiguralo da dnevni red Revizijske konferencije NPT-a 2026. godine ima uravnotežen pristup u rješavanju tri tačke Ugovora: neproliferacija, miroljubiva upotreba nuklearne energije i dalji napredak o razoružanju.

“Izazovi sa kojima se danas suočavamo služe kao podsjetnik zašto je NPT neophodan i ostaje kamen temeljac globalnog režima nuklearnog neširenja. Zauzimanje ukrajinskih nuklearnih postrojenja od strane Rusije predstavlja ozbiljnu prijetnju po nuklearnu sigurnost i podriva pravo Ukrajine na pristup mirnoj upotrebi nuklearne energije”, rekao je Miller.

Brojni izazovi

Naveo je da se nastavlja brza ekspanzija nuklearnog oružja Narodne Republike Kine, kao i da su i dalje otvorena pitanja o iranskom nuklearnom programu i usklađenosti Irana sa zaštitnim mjerama.

Istovremeno, nuklearni arsenal nastavlja da razvija Sjeverna Koreja koja se, prema riječima Millera, bavi prijetećom retorikom u vezi sa njegovom upotrebom.

“Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri širom svijeta radit će na rješavanju ovih izazova i postavljanju pozitivne agende za ovaj ciklus revizije NPT-a. SAD nastavljaju da radi u dobroj vjeri na unapređenju svih aspekata Ugovora, uključujući obavezu iz člana 6. da nastavi pregovore u dobroj vjeri o efikasnim mjerama u vezi sa nuklearnim razoružanjem”, rekao je.

“Insistirat ćemo na potpunom poštovanju mjera zaštite neširenja NPT-a i pozvati sve članice NPT-a da podignu standarde gdje god je to moguće i da osude kršenja tamo gdje do njih dođe”, poručio je Miller.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada