Palestinac ubijen nakon što je šest Izraelaca ranjeno u ilegalnom naselju

Palestinsko ministarstvo zdravstva identificiralo je osumnjičenika za napad kao 20-godišnjeg Mohannad al-Mazraa sa Zapadne obale.

Izraelske snage sigurnosti osiguravaju područje blizu ulaza u ilegalno izraelsko naselje Maale Adumim na okupiranoj Zapadnoj obali (Ahmad Gharabli/AFP)

Palestinca je upucao i ubio izraelski policajac koji nije bio na dužnosti nakon što je navodno otvorio vatru u ilegalnom izraelskom naselju, ranivši najmanje šest osoba.

Pucnjava se u utorak dogodila ispred trgovačkog centra u prostranom izraelskom naselju Maale Adumim na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinsko ministarstvo zdravstva identificiralo je osumnjičenog kao 20-godišnjeg Mohannada al-Mazraa iz Azarije, obližnjeg grada na Zapadnoj obali.

Izvještavajući iz okupiranog Istočnog Jerusalema, novinarka Al Jazeere Laura Khan rekla je da je izraelska policija objavila da je napadač otvorio vatru u svim smjerovima, ranivši nekoliko ljudi, prije nego što su ga izraelske snage ustrijelile.

Khan je objasnila da su izraelska naselja žarište izraelsko-palestinskih napetosti i nasilja.

“Ova naselja ne samo da se smatraju ilegalnima, već ih Palestinci smatraju oblikom kolonizacije koja zadire u palestinske teritorije“, rekla je Khan.

Ilegalno izraelsko naselje Maale Adumim na okupiranoj Zapadnoj obali (Menahem Kahana/AFP)

Hamas, pokret koji vlada Pojasom Gaze od 2007., pohvalio je napad kao “herojski”, ali nije preuzeo odgovornost.

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti, Itamar Ben-Gvir, stigao je na mjesto nedugo nakon pucnjave. Ranije u utorak, Ben-Gvir je predvodio upad u kompleks džamije al-Aqsa u okupiranom istočnom Jerusalemu zajedno s desecima drugih izraelskih doseljenika.

Borbe između Izraela i Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali intenzivirale su se početkom prošle godine kada je Izrael pokrenuo skoro svakonoćne napade na palestinska područja na Zapadnoj obali. Pojačani su i palestinski napadi na Izraelce.

Palestinski i izraelski mediji objavili su da izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Yoav Gallant prate sigurnosnu situaciju na Zapadnoj obali.

Najsmrtonosnija godina

Više od 200 Palestinaca ubijeno je ove godine na okupiranim palestinskim područjima i Gazi. Većina tih smrtnih slučajeva zabilježena je na Zapadnoj obali.

Najmanje 26 ljudi ubijeno je u palestinskim napadima na Izraelce tokom tog vremena.

Te brojke pokazuju da je 2023. već najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali otkako su Ujedinjeni narodi počeli pratiti smrtne slučajeve 2005. godine.

Prethodno je 2022. bila najsmrtonosnija godina sa 150 ubijenih Palestinaca, od kojih su 33 bila maloljetna, prema podacima UN-a. Bilo je to šesto uzastopno godišnje povećanje broja smrtnih slučajeva na Zapadnoj obali i poklopilo se s početkom gotovo svakodnevnih racija na tom području.

Sve veći broj smrtnih slučajeva prošle godine potaknuo je stručnjake UN-a da osude postupanje prema Palestincima, uključujući napade na njihove domove i uništavanje njihove imovine.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Bliskoistočnom ratu 1967. zajedno s Pojasom Gaze i istočnim Jerusalemom. Palestinci traže te teritorije za svoju nezavisnu državu kojoj se nadaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije