Mađarski parlament odgodio glasanje o prijemu Švedske u NATO

Glasanje je odgođeno nakon što se zastupnici vladajuće stranke nisu pojavili na sjednici.

Vladajuća stranka ima dvotrećinsku većinu u parlamentu (EPA)

Glasanje u mađarskom parlamentu za ratifikaciju prijema Švedske u NATO odgođeno je zbog nedolaska zastupnika vladajuće stranke, javlja Anadolija.

Vladajuća stranka ima dvotrećinsku većinu u parlamentu i njihovim nedolaskom nije bilo moguće održati sjednicu.

List “Daily News Hungary“ javlja da je opozicija kritikovala ovaj potez vladajuće mađarske stranke.

Prošle sedmice Mađarska je poručila da će podržati odluku Turske o pitanju prijema Švedske u NATO.

“Ako dođe do pomaka (u stavu Ankare), onda ćemo, naravno, održati obećanje da Mađarska neće zadržavati nijednu zemlju u pogledu članstva“, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Turski uslovi

Uoči samita NATO-a u julu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pristao je da proslijedi turskom parlamentu Švedsku kandidaturu za pridruživanje NATO-u nakon trilateralnog sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom u litvanskoj prijestolnici Vilniusu.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine.

Sve članice, uključujući i Tursku odobrile su članstvo Finske u NATO-u, a za prijem Švedske Ankara traži od Stockholma ispuni svoje obaveze da ne pruža utočište teroristima i pristalicama terorista i da ne daje zeleno svjetlo za njihove aktivnosti.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada