Kina: Nova komanda u elitnim ‘nuklearnim snagama’

Wang Houbin, bivši zamjenik komandanta mornarice, imenovan je za novog komandanta snaga koje nadgledaju nuklearni arsenal Kine.

Nuklearne balističke rakete tokom ranije vojne parade u Kini (Reuters)

Kina je objavila da je postavljeno novo rukovodstvo za snage koje nadgledaju nuklearni arsenal zemlje, dok su mediji izvijestili da se vodi istraga o korupciji u koju je upleten bivši šef ovih snaga.

Wang Houbin, bivši zamjenik komandanta mornarice, imenovan je za novog komandanta ovih snaga u kratkom članku državne novinske agencije Xinhua, u kojem se izvještava o njegovom unapređenju.

Raketne snage su relativno nova jedinica u kineskoj Narodnooslobodilačkoj vojsci. Njihovo osnivanje najavljeno je u januaru 2016. godine nakon velikih izmjena u kineskoj vojnoj strukturi.

Snage nadziru kineski arsenal strateških raketa, kako konvencionalnih, tako i nuklearnih, i imaju sposobnosti odvraćanja i napada, navodi vlada.

U izvještaju američke obavještajne službe objavljenom u martu navodi se da konvencionalne raketne sposobnosti raketnih snaga predstavljaju “vjerovatno” ozbiljnu prijetnju američkim snagama i bazama u istočnoj Aziji.

Modernizacija vojske

Bivši šef snaga Li Yuchao sedmicama se nije pojavljivao u javnosti, a članak agencije Xinhua nije dao nikakvo objašnjenje za njegovu smjenu.

Vojni izvori izvijestili da su da su Li i njegovi sadašnji i bivši zamjenici pod istragom antikorupcijske jedinice Centralne vojne komisije zbog sumnji da su umiješani u koruptivne radnje.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je prošle sedmice na pojačan nadzor nad vojskom i uspostavljanje “modernog sistema vojnog upravljanja”, u obraćanju višim komandantima.

Istog dana, vojno odjeljenje odgovorno za kupovinu kineskog oružja pokrenulo je akciju protiv korumpiranih praksi nabavke koje datiraju godinama unazad.

U izvještaju agencije Xinhue, u ponedjeljak, također se spominje da je Xu Xisheng imenovan za novog političkog komesara raketnih snaga. Xu je ranije služio u zračnim snagama Južne komande i unaprijeđen je u čin generala.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada