Francuska počinje evakuaciju državljana EU-a iz Nigera

Svrgavanje predsjednika Mohameda Bazouma prošle srijede – sedmo vojno preuzimanje vlasti u zapadnoj i središnjoj Africi u manje od tri godine – izazvalo je šok u cijeloj regiji.

Francuska će evakuirati francuske i evropske državljane iz Nigera, počevši od utorka, saopćilo je njezino ministarstvo vanjskih poslova (Reuters)

Francuska će evakuirati francuske i evropske državljane iz Nigera, počevši od utorka, saopćilo je njezino ministarstvo vanjskih poslova, nekoliko dana nakon što je vojska preuzela vlast u toj zapadnoafričkoj zemlji, a Italija je objavila da će organizirati let za svoje državljane, prenosi Hina.

Svrgavanje predsjednika Mohameda Bazouma prošle srijede – sedmo vojno preuzimanje vlasti u zapadnoj i središnjoj Africi u manje od tri godine – izazvalo je šok u cijeloj regiji.

Bivša kolonijalna sila Francuska već desetljeće ima snage u regiji koje pomažu u borbi protiv islamističke pobune, ali neki stanovnici kažu da žele da se bivši kolonijalni vladar prestane miješati u njihove poslove.

U nedjelju su pristaše hunte palile francuske zastave i napale francusku ambasadu u glavnom gradu Nigera, Niameyu, što je natjeralo policiju da kao odgovor ispali suzavac.

Poseban let za vraćanje italijanskih državljanja

“S obzirom na situaciju u Niameyu, nasilje nad našom ambasadom i činjenicu da je zračni prostor zatvoren i naši građani ne mogu otići sami, Francuska priprema evakuaciju svojih građana i (drugih) evropskih građana koji žele napustiti zemlju”, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova.

“Evakuacija će početi danas”, rečeno je.

Prema web stranici francuskog ministarstva vanjskih poslova, u Nigeru je 2022. bilo nešto manje od 1.200 francuskih državljana.

Italijanski ministar vanjskih poslova objavio je u utorak da će vlada organizirati poseban let za vraćanje italijanskih državljana iz Niameya, glavnog grada Nigera.

“Talijanska vlada odlučila je ponuditi našim sugrađanima u Niameyu priliku da napuste grad posebnim letom za Italiju”, objavio je ministar vanjskih poslova Antonio Tajani na platformi za razmjenu poruka X, ranije poznatoj kao Twitter.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada