Guterres: Sudan je na ivici otvorenog građanskog rata

Generalni sekretar UN-a je ranije upozorio da će rat sudanske vojske i paravojnih snaga najvjerovatnije destabilizovati cijeli region.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je da je Sudan “na ivici otvorenog građanskog rata”, dok su žestoki sukobi rivalskih generala nastavljeni u glavnom gradu Khartoumu.

Guterres je ranije upozorio da će rat sudanske vojske i paravojnih snaga najvjerovatnije destabilizovati cijeli region, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Sukob u Sudanu izbio je sredinom aprila nakon što su višemjesečne tenzije između generala Abdela Fattaha al-Burhana i njegovog rivala generala Mohameda Hamdana Dagaloa, komandanta paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), prešle u otvorenu borbu.

Ministar zdravlja Haitham Mohamed Ibrahim rekao je u televizijskom obraćanju prošlog mjeseca da je u sukobima poginulo više od 3.000, a ranjeno više od 6.000 ljudi.

Osudio napad u Omdurmanu i nasilje u Darfouru

Više od 2,9 miliona ljudi prinuđeno je da napusti svoje domove i ode u sigurnija područja unutar Sudana ili u susjedne zemlje.

Stanovnici Khartouma javljaju da su u toku žestoke borbe južno od prijestolnice. Zaraćene frakcije su koristile teško naoružanje u borbama u naselju Kalaka, a vojni avioni su viđeni kako lete iznad tog područja.

U izjavi, Guterres je također osudio zračni napad u subotu za koji lokalne vlasti tvrde da je usmrtio najmanje 22 osobe u Omdurmanu.

Generalni sekretar UN-a je također osudio nasilje u zapadnom regionu Darfoura, u kome je došlo do najgorih borbi u sukobu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada