Njemačka obavještajna agencija: Povećana ruska i kineska špijunaža

Njemačka sve više postaje meta strane špijunaže usred rasta tenzija zbog ruskog rata u Ukrajini i intenzivnog rivalstva između Washingtona i Pekinga, tvrde obavještajci.

Tajne službe Rusije i Kine identificirane su kao najaktivniji akteri špijunaže u Njemačkoj (EPA)

Njemačka vojna obavještajna agencija (MAD) saopćila je da je u toj zemlji povećana ruska i kineska špijunaža, objavio je list Zeit.

U godišnjem izvještaju vojne obavještajne službe Bundestagu navodi se da su tajne službe Rusije i Kine identificirane kao najaktivniji akteri špijunaže, prenosi Anadolija.

“Od početka ruskog agresorskog rata na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Njemačka se pozicionirala snabdijevanjem oružjem, municijom i opremom i obučavanjem pripadnika ukrajinskih oružanih snaga u Njemačkoj i još intenzivnije je izviđaju ruske službe”, dodaje se u izvještaju.

Rivalstvo Washingtona i Pekinga

MAD je najmanja od njemačkih obavještajnih službi zadužena za zaštitu oružanih snaga od špijunaže, odbranu od ekstremista i provođenje bezbjednosnih provjera vojnika i civilnih službenika koji rade u vojnom aparatu zemlje.

Prošlog mjeseca je njemačka domaća obavještajna agencija BfV upozorila da špijunaža, cyber napadi i kampanje dezinformacija, posebno iz Kine i Rusije, predstavljaju veliku prijetnju za zemlju.

“Njemačka sve više postaje meta strane špijunaže usred rasta tenzija zbog ruskog rata u Ukrajini i intenzivnog rivalstva između Washingtona i Pekinga”, navodi agencija.

Izvor: Agencije