IAEA traži veći pristup nuklearnoj elektrani u Zaporožju

Rusi su zvaničnicima IAEA odobrili samo ograničen pristup nuklearnoj elektrani koju je Moskva okupirala početkom invazije na Ukrajinu.

Grossi je rekao da je IAEA napravila proračune o tome kakav mogući uticaj eksplozija ili bombardovanje elektrane može imati na životnu sredinu (Reuters)

Šef nuklearne agencije Ujedinjenih nacija Rafael Grossi izjavio je kako pokušava dobiti pristup krovu nuklearne elektrane Zaporožje nakon što su Ukrajina i Rusija ponovo optužile jedna drugu da planiraju napade.

Rusi su zvaničnicima IAEA odobrili samo ograničen pristup nuklearnoj elektrani koju je Moskva okupirala početkom invazije na Ukrajinu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Ostvaren napredak

Završavajući četvorodnevnu posjetu Japanu, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je rekao kako je njegova agencija ostvarila napredak po pitanju pristupa Zaporožju.

“To je kao razgovor i trudim se da dobijem što je moguće više pristupa”, rekao je Grossi za AP, dodajući da je došlo do “marginalnog poboljšanja”.

Pozivajući se na obavještajne izvještaje, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je ranije da su ruski vojnici postavili “predmete koji liče na eksploziv” na nekoliko energetskih jedinica kako bi lažirali napad.

U Rusiji je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ove sedmice nazvao situaciju u nuklearnoj elektrani “prilično napetom” i optužio Kijev da planira sabotažu.

Različiti scenariji

Grossi je rekao da je IAEA napravila proračune o tome kakav mogući uticaj eksplozija ili bombardovanje elektrane može imati na životnu sredinu.

“Imate dovoljno nuklearnog materijala da stvorite prilično katastrofalnu situaciju u najgorem scenariju, ali postoje različite alternativne stvari koje bi se mogle dogoditi”, rekao je.

Prema njegovim riječima, IAEA je nedavno dobila pristup dodatnim dijelovima lokacije, uključujući rezervoare za hlađenje i skladišta goriva, ali nije otkrila nikakve aktivnosti koje bi ukazale na postavljanja eksploziva. Ipak, dodaje to ne znači se to neće desiti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada