Erdogan sa Zelenskim: Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u

Dat ćemo svaku vrstu podrške kako bi Ukrajina ponovo stala na noge, rekao je turski predsjednik, koji je također najavio posjetu Putina Turskoj narednog mjeseca.

Erdogan se u Istanbulu sastao s ukrajinskim predsjednikom prvi put otkako je počeo ruski napad (AP)

Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon što se u Istanbulu sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Erdogan je svečanom ceremonijom u vili Vahdettin u Istanbulu dočekao ukrajinskog predsjednika Zelenskog, a nakon bilateralnog i međudelegacijskog sastanka održana je zajednička konferencija za novinare.

Erdogan je rekao kako je Turska zemlja koja je uložila najintenzivnije napore da se rusko-ukrajinski rat okonča pregovorima na temelju međunarodnog prava, prenosi Anadolija.

“Dat ćemo svaku vrstu podrške kako bi Ukrajina ponovo stala na noge”, rekao je Erdogan, te dodao: “Bez sumnje, Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u.”

Erdogan je također poručio kako se nada produženju crnomorskog ugovora o žitu koji ističe 17. jula.

“Činimo napore da produžimo crnomorski sporazum o žitu”, rekao je Erdogan, napominjući da se na sastanku razgovaralo o 12 turskih brodova zaglavljenih u ukrajinskim lukama.

Najavio posjetu Putina Turskoj

Turski predsjednik je govorio i o temi razmjene zarobljenika.

“Čuli smo smo predsjednika (Zelenskog) o razmjeni zarobljenika. Također smo u pregovorima s ruskom stranom. Sljedeći mjesec gospodin Putin će također posjetiti Tursku, imat ćemo priliku ponovno razgovarati licem u lice”, rekao je Erdogan.​​​​​​​

Zelenski je, sa druge strane, poručio kako je u Istanbul došao kako bi zahvalio svima koji žele mir njegovoj zemlji i narodu.

“Zahvalan sam na nepokolebljivoj podršci Turske teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine”, rekao je Zelenski. “Ukrajina želi provesti mirovni plan, a Turska je spremna preuzeti vodstvo na tom planu”.

Izvor: Agencije