NYT: SAD bi mogao isporučiti Ukrajini kasetnu municiju

Kasetna municija, zabranjena u više od 120 zemalja, ispušta mnogo manjih bombi koje mogu neselektivno ubiti na velikom području, što predstavlja opasnost za civile.

Američka vojska vjeruje da bi kasetna municija bila korisna za Ukrajinu u odbijanju ruskih snaga Foto: Anadolija

Sjedinjene Američke Države objavit će, kako se očekuje, da će opskrbiti Ukrajinu kasetnom municijom za borbu protiv ruske invazije, objavio je list New York Times, prenosi Hina.

Novine su citirale neimenovanog visokog zvaničnika administracije predsjednika Joea Bidena, ne navodeći detalje.

Odluka bi mogla biti objavljena već u četvrtak.

Američka vojska vjeruje da bi kasetna municija bila korisna za Ukrajinu u odbijanju ruskih snaga, rekao je u junu visoki dužnosnik Pentagona, ali ona još nije odobrena Kijevu zbog ograničenja Kongresa i zabrinutosti među saveznicima.

Kasetna municija, zabranjena u više od 120 zemalja, ispušta mnogo manjih bombi koje mogu neselektivno ubiti na velikom području, što predstavlja opasnost za civile.

HRW se protivi

I ruske i ukrajinske snage koristile su kasetnu municiju koja je ubila ukrajinske civile, navodi Human Rights Watch u izvještaju objavljenom u četvrtak, pozivajući obje zemlje da je prestanu koristiti i apelirajući na SAD da je ne isporučuju.

Ukrajina se, također, zalaže za nove zapadne borbene avione, uključujući F-16, dok provodi protuofanzivu.

“F-16 ili bilo koja druga oprema koja nam je potrebna dat će nam priliku da se krećemo brže, da spasimo više života i zadržimo položaje duže vrijeme”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za ABC News emitiranom u četvrtak.

Članice NATO-a Danska i Nizozemska prednjače u naporima međunarodne koalicije da obučava pilote i pomoćno osoblje, održava avione i isporuči F-16 Ukrajini.

Izvor: Agencije