Erdogan razgovarao s Rutteom: Napadi na Kur'an su neprihvatljivi

Erdogan je istakao da se legitimizacija napada na svetu knjigu muslimana u Švedskoj pod krinkom slobode misli ne može prihvatiti.

Mark Rutte i Recep Tayyip Erdogan tokom jednog od prethodnih sastanaka (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovaro s holandskim premijerom Markom Rutteom, javlja Anadolija.

Erdogan i Rutte razgovarali su o bilateralnim odnosima, procesu članstva Švedske u NATO-u, provokativnim “akcijama” protiv Kur'ana u Evropi te regionalnim i globalnim pitanjima, saopćeno je iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske.

Navodeći da se sljedeće godine obilježava 100. godišnjica Sporazuma o tursko-holandskom prijateljstvu, Erdogan je izrazio uvjerenje da će bilateralni odnosi biti okrunjeni posjetama na visokom nivou.

Provokativne akcije

Razgovarano je i o procesu članstva Švedske u NATO-u, a Erdogan je izjavio da je Švedska poduzela korake u pravom smjeru izmjenama antiterorističkog zakonodavstva, ali da “pristalice terorističke organizacije PKK nastavljaju slobodno organizirati demonstracije hvaleći terorizam”.

Erdogan je također istakao da se legitimizacija napada na svetu knjigu muslimana, Kur'an, u Švedskoj, pod krinkom slobode misli, ne može prihvatiti, te kako predstavlja “zločin izražavanja”.

Tokom sastanka čelnici su se također složili da će jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda Samita NATO-a, koji će se održati u Vilniusu 11. i 12. jula, biti rusko-ukrajinski rat.

Izvor: Agencije