Američka mornarica tvrdi da je spriječila Iran u zapljeni tankera

Brod iranske mornarice pucao je tokom pokušaja zapljene drugog plovila, objavio je glasnogovornik pete flote američke mornarice.

SAD kaže da je od 2021. Iran 'uznemiravao, napadao ili zaplijenio više trgovačkih brodova pod međunarodnom zastavom' oko Hormuškog tjesnaca, ključnog tranzitnog čvorišta na globalnom energetskom tržištu (Al Jazeera)

Američka mornarica objavila je da je spriječila Iran u zapljeni dva komercijalna tankera u Perzijskom zaljevu, u posljednjem u nizu napada i zapljena brodova na tom području, prenosi Hina.

Američka energetska kompanija Chevron objavila je da je u jednom incidentu bilo riječ o Richmond Voyageru, velikom tankeru kojim upravlja, dodavši da je posada na sigurnom.

Brod iranske mornarice pucao je tokom pokušaja zapljene drugog plovila, objavio je glasnogovornik pete flote američke mornarice Timothy Hawkins.

Oba incidenta dogodila su se u Perzijskom zaljevu, u vodama između Irana i Omana.

Hawkins nije rekao koliko je brodova američke mornarice učestvovalo u intervenciji, a nisu jasni ni detalji o drugom brodu koji je napadnut.

Česti napadi

Od 2019, u strateški važnom morskom prolazu događa se niz napada i zapljena brodova, u vrijeme tenzija između SAD-a i Irana.

Iran je prije više od mjesec dana zaplijenio dva naftna tankera, objavio je SAD.

Kroz Hormuški moreuz, smješten između Omana i Irana, prolazi petina svjetske nafte.

Podaci kompanije Refinitiv pokazuju da je Richmond Voyager ranije bio u luci Ras Tannoura na istoku Saudijske Arabije.

Glasnogovornik Chevrona naglasio je kako brod „djeluje normalno“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada