Vijeće UN-a za ljudska prava raspravljat će o spaljivanju Kur'ana u Švedskoj

Spaljivanje Kur'ana izazvalo je proteste u Iranu i Iraku i potaknuo službene proteste iz zemalja s muslimanskom većinom. 

Demonstranti u Teheranu pale švedsku zastavu nakon što je desničar ranije spalio kopiju Kur'ana ispred džamije u glavnom gradu Švedske Štokholmu 30. juna 2023. (Reuters)

Na zahtjev Pakistana, Vijeće UN-a za ljudska prava sazvat će vanredani sastanak o nedavnom spaljivanju Kur'ana ispred švedske džamije, rekao je glasnogovornik tog tijela u Ženevi.

Po zaprimljenom zahtjevu iz Islamabada u ponedjeljak, Vijeće će održati hitnu raspravu “o alarmantnom porastu predumišljajnih i javnih djela vjerske mržnje koja se očituje skrnavljenjem svetog Kur'ana u nekim evropskim i drugim zemljama”, rekao je.

Rasprava će se vjerovatno održati ove sedmice, dodao je.

Spaljivanje Kur'ana bio je prvi incident takve vrste u Stockholmu u nekoliko mjeseci. Policija u švedskoj prijestolnici odobrila je da se demonstracija održi nakon što su slične aktivnosti zabranjene u februaru, piše dpa a prenosi Hina.

Dozvoljena ali neprimjerena demonstracija

Švedski sudovi presudili su da policija nije imala pravo odbiti zahtjev za spaljivanje Kur'ana.

Švedska vlada rekla je da je demonstracija bila dozvoljena prema zakonima o slobodi izražavanja, ali da nije bila primjerena.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan ponovno je osudio paljenje Kur'ana i kritikova što švedski sigurnosni aparat ne sprečava takve incidente.

S obzirom na to, Turskoj je diskutabilno hoće li članstvo Švedske u NATO-u pomoći savezu da ojača ili će izazvati više problema, rekao je Fidan u utorak, objavila je državna novinska agencija Anadolija u Ankari.

Spaljivanje Kur'ana izazvalo je proteste u Iranu i Iraku i potaknuo službene proteste iz zemalja s muslimanskom većinom.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada