Turska neće popustiti pod ‘pritiskom’ da pusti Švedsku u NATO

Turska spočitava Stockholmu da je popustljiv prema kurdskim militantima.

Pitanje je li pristupanje Švedske NATO-u teret ili prednost u strateškom i sigurnosnom smislu sve je više podložno raspravi, rekao je šef turske diplomatije Hakan Fidan sedam dana uoči samita NATO-a 11. i 12. jula u Vilniusu (Reuters)

Turska neće popustiti pod “pritiskom” i protivit će se primanju Švedske u NATO ako ona bude “teret” za Sjevernoatlantski savez, rekao je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

“Turska ne odobrava vršenje pritiska. Mi smo principijelni”, rekao je Fidan i pozvao Švedsku da “ispuni svoje zadaće” kako bi mogla ući u NATO.

“Pitanje je li pristupanje Švedske NATO-u teret ili prednost u strateškom i sigurnosnom smislu sve je više podložno raspravi”, rekao je sedam dana uoči samita NATO-a 11. i 12. jula u Vilniusu.

U četvrtak bi se u Briselu trebao održati sastanak između Švedske i Turske na kojem bi se trebali okupiti ministri vanjskih poslova, šefovi tajnih službi i savjetnici za nacionalnu sigurnost, podsjeća Afp, a prenosi Hina.

Paljenje Kur'ana

Ankara, koja od maja 2022. blokira ulazak Švedske u NATO, kritikovala je prošle sedmice Švedsku nakon paljenja Kur'ana u Stockhomu, što je Švedska vlada “snažno osudila” i ocijenila “islamofobnim”.

Takav čin “mijenja percepciju o sigurnosti u Švedskoj”, rekao je turski ministar.

Slična provokacija dogodila se u januaru kada je Kur'an spalio desničarski militant.

Turska, jedina od 31 države članice NATO-a uz Mađarsku koja nije ratificirala pristupanje Švedske u NATO, spočitava Stockholmu da je popustljiv prema kurdskim militantima koji su pronašli utočište u toj zemlji unatoč tome što je u posljednje vrijeme proveo nekoliko reformi koje se odnose na to pitanje.

Izvor: Agencije