Turska i Egipat imenovali ambasadore i oživjeli diplomatske odnose

Dva regionalna rivala, čiji su čelnici verbalno javno napadali jedni druge, ušli su u proces približavanja 2020-ih.

Abdel-Fattah al-Sisi i Recep Tayyip Erdogan rukovali su se na Svjetskom prvenstvu u Kataru krajem 2022. (AFP)

Turska i Egipat imenovali su ambasadore kako bi obnovili diplomatske odnose na najvišem nivou.

U zajedničkom saopćenju koje je Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo u utorak, Kairo i Ankara naveli su da je Turska imenovala Saliha Mutlua Sena za ambasadora u Kairu, a Egipat je zauzvrat postavio Amra Elhamamyja za diplomatu u Ankari.

“Podizanje nivoa diplomatskih odnosa dvije države provedeno je u skladu s odlukom predsjednika dvije države”, piše u saopćenju.

“Ovaj korak ima za cilj ponovnu normalizaciju odnosa između dvije zemlje i odražava obostranu volju za poboljšanjem bilateralnih odnosa u interesu turskog i egipatskog naroda.”

Dva regionalna rivala, čiji su čelnici verbalno javno napadali jedni druge, ušli su u proces približavanja 2020-ih.

Inicijativa za popravak odnosa

Regionalni suparnici održali su razgovore na ministarskom nivou više puta ove godine, također šaljući jedni drugima prijateljske poruke i otvoreno pregovarajući o ponovnoj uspostavi punih diplomatskih odnosa.

Visoki dužnosnici ministarstava vanjskih poslova dvije strane razgovarali su od 2021. godine, kada je Ankara pokrenula vanjskopolitičku inicijativu za popravak odnosa s drugim regionalnim silama, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela i Saudijske Arabije.

Napori za približavanje Turske i Egipta doživjeli su ključni zaokret nakon što su se egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan rukovali na Svjetskom prvenstvu u Kataru krajem 2022. godine.

Izvor: Al Jazeera