‘The Intercept’: Prigožin je razotkrio istinu o Putinovom ratu u Ukrajini

James Risen, dopisnik američkog portala, kaže da je komandant ruske plaćeničke grupe Wagner tokom neuspjele pobune doživio kratak i iznenađujući nalet iskrenosti.

Jevgenij Prigožin je opovrgao glavni argument ruskih propagandista da je širenje NATO-a na istok razlog za izbijanje rata u Ukrajini (Reuters)

James Risen, dopisnik američkog portala The Intercept, kaže da je komandant ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin itekako vješt u laganju i krivotvorenju informacija.

Međutim, kada je krajem juna počeo neuspjelu pobunu, doživio je kratak i iznenađujući nalet iskrenosti, a jedan od najčešćih oblika njegove neposlušnosti režimu je govorenje istine.

Prigožin, patološki lažljivac i profesionalni stručnjak za dezinformacije, optužen je u Sjedinjenim Američkim Državama u vezi s njegovom internetskom ”farmom” trolova, koja je bila na čelu ruskih pokušaja uplitanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine, kako bi pomogla bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da pobijedi, dodaje autor.

Risen nastavlja da je, kada je Prigožin počeo pobunu, pokrenuo propovijedi na internetu protiv, kako je rekao, laži koje je Moskva koristila da opravda “brutalnu rusku invaziju na Ukrajinu”.

Njegovi komentari bili su tako iskreni i nisu imali nikakvu poruku za ruskog predsjednika Vladimira Putina da se činilo kao da mu je neko greškom predao govor namijenjen ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Ruske tvrdnje o uzroku rata su laži

“Invazija nije bila ništa drugo nego masovno otimanja zemlje, za koje je odgovorna ruska oligarhija, s ciljem da se moćne elite u zemlji obogate, dok su siromašni Rusi služili kao topovsko meso”, rekao je Prigožin.

Dodao je da su ruske tvrdnje da se nacistički režim u Ukrajini, uz podršku NATO-a, spremao napasti Rusiju zapravo laž.

Prigožin nije kritizirao Putina po imenu, već se u glasnim kritikama usmjerio na širu rusku elitu, posebno na “ličnog neprijatelja”, ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Prigožin je rekao da Ministarstvo odbrane pokušava obmanuti javnost i predsjednika te ispričati priču da je s ukrajinske strane postojao suludi nivo agresije i da će nas “napasti zajedno s cijelim NATO blokom”.

No, istina je da nije postojalo ništa neobično uoči 24. februara 2022. godine, dana kada su ruske snage napale Ukrajinu.

Ukrajina nije planirala nikakav napad na Rusiju, dodao je.

Rat je neophodan Šojguu i oligarhiji

Prigožin je kazao da je ruski napad “počeo iz sasvim drugog razloga”.

Rat je bio potreban Šojguu da dobije zvijezdu heroja, a da “mentalno bolesni” oligarsi koji vladaju Rusijom dobiju novac.

Risen je citirao Prigožina, koji je rekao da je Šojgu ubio hiljade najspremnijih ruskih vojnika za borbu u prvim danima rata, dodajući da je invazija počela čak i pored želje Zelenskog i Ukrajine za mirom.

Ukrajinski vođa je bio “spreman na dogovore; sve što je trebalo učiniti bilo je sići sa Olimpa” i pregovarati s njim.

Risen je komentirao da je tako Prigožin opovrgao glavni argument ruskih propagandista i njihovih zapadnih pristalica da je širenje NATO-a na istok od kraja Hladnog rata izazvalo rat u Ukrajini.

Moguće rušenje zida ruskog režima

Uprkos Prigožinovom odlasku sa scene, njegov rijetki nalet iskrenosti može imati odgođeni učinak, dodao je autor.

Ako njegovi komentari glasno odjeknu u Rusiji, unatoč strogoj cenzuri režima, mogli bi dodatno narušiti rusku podršku ratu i ozbiljno oslabiti Putinovu vlast.

Risen je završio članak, napisavši da je Prigožin strašan glasnik istine te da sigurno ima sebične razloge da kaže kako je ruski rat izgrađen na lažima.

Međutim, njegovo kazivanje istine može u konačnici pomoći u rušenju zida koji je Putin podigao kako bi sakrio istinu o svom ratu u Ukrajini.

Izvor: Agencije