Očekuje se da NATO produži mandat Stoltenbergu

Norveški diplomata je vodio Sjevernoatlantski savez kroz niz kriza od kako je preuzeo dužnost 2014. godine, a u februaru je rekao da ne traži produženje ugovora.

Jens Stoltenberg (64) je bivši norveški premijer (Reuters)

Očekuje se da će se članice NATO-a u utorak dogovoriti o produženju mandata generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga za još godinu, potvrdila su četverica diplomata.

Posljednjih sedmica bilo je dosta signala koji su upućivali na takvu odluku, no sada se očekuje da će ambasadori pri NATO-u službeno odobriti produženje mandata čelniku Saveza tokom sastanka u utorak, rekli su diplomati, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Stoltenberg je vodio Sjevernoatlantski savez kroz niz kriza od kako je preuzeo dužnost 2014. godine.

Nedavno je okupio članice NATO-a u podršci Ukrajini dok je pokušavao spriječiti eskalaciju tamošnjeg rata u direktni sukob između Alijanse i Rusije.

Novi mandat od 12 mjeseci

Stoltenberg (64) je bivši norveški premijer.

Trebao je završiti mandat na mjestu najvišeg civilnog dužnosnika u transatlantskom sigurnosnom savezu krajem septembra, no sada je vjerovatno da će ostati još 12 mjeseci.

Generalni sekretar NATO-a je u februaru rekao da ne traži produženje ugovora.

No, članice NATO-a zamolile su ga da to prihvati, nakon što nisu uspjele postići konsenzus o nasljedniku.

Među onima o kojima se raspravljalo kao o kandidatima bili su britanski ministar odbrane Ben Wallace, koji je otvoreno rekao da bi volio taj posao, i danska premijerka Mette Frederiksen, koja je javno insistirala da ona nije kandidat za to mjesto.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada