Njemačka: AfD ima rekordnu podršku birača

Alternativa za Njemačku ima podršku 21 posto birača, što je rekordna podrška za tu stranku krajnje desnice, pokazuje istraživanje Instituta INSA.

AfD 'diše za vratom' uniji CDU/CSU, koju podržava 25,5 posto ispitanika (Reuters)

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ima podršku 21 posto birača, što je rekordna podrška za tu stranku krajnje desnice, pokazuje istraživanje Instituta INSA.

To znači da je AfD trenutno druga stranka po popularnosti u Njemačkoj, kao i da “diše za vratom” uniji Kršćansko demokratska unija / Kršćansko dsocijalna unija (CDU / CSU), koju podržava 25,5 posto ispitanika, piše Bild, prenosi Tanjug.

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) je na trećem mjestu, s podrškom od 19 posto, a četvrti su Zeleni, koje podržava 14,5 posto.

Liberalno demokratska partija (FDP) stagnira te sada ima 6,5 posto podrške.

Zaključci istraživanja pokazuju da vladajuća “semafor” koalicija (SPD / Zeleni / FDP) ima podršku 40 posto birača u Njemačkoj, što znači da su te stranke daleko od parlamentarne većine.

Međutim, navodi Bild, eventualne crno-crvena (CDU/CSU/SPD) i crno-zelena (CDU/CSU/Zeleni) koalicija i dalje stoje lošije od aktuelne većine.

Mijenja se politički pejzaž

Prema pisanju lista, jedino bi bilo moguće da se CDU/CSU udruži sa SPD-om i FDP-om, koji bi zajedno imali podršku 51 posto biračkog tijela, ili da se CDU/CSU i FDP udruže za Zelenima, što bi ih dovelo da parlamentarne većine.

“Samo dvije četverostranačke koalicije vode do većine. Unija CDU/CSU ostaje najjača politička opcija, ali je AfD izaziva”, rekao je direktor INSA Hermann Binkert.

Dodao je da se mijenja politički pejzaž u Njemačkoj, ali da bi u ovom trenutku bilo nemoguće vladati bez i protiv CDU/CSU.

Istraživanje je pokazalo da je najpopularniji političar u Njemačkoj i dalje ministar odbrane Boris Pistorious iz SPD-a (52,8 posto podrške), dok je kancelar Olaf Scholz (40,8 posto) skočio sa sedmog na šesto mjesto.

Izvor: Agencije