Napad u Baltimoreu ukazao na porast masovnih pucnjava u SAD-u

Od početka godine širom SAD-a dogodilo se 340 masovnih pucnjava, pokazuju podaci organizacije Gun Violence Archive.

Samo prošlog vikenda u SAD-u se dogodilo pet drugih masovnih pucnjava (EPA)

Pucnjava na kvartovskoj proslavi koja se dogodila u Baltimoreu tokom vikenda, u kojoj je poginulo dvoje, a 28 ljudi je povrijeđeno, ukazala je na stalni porast broja masovnih pucnjava u Sjedinjenim Američkih Državama od početka pandemije COVID-19 u 2020. godini.

Do ponedjeljka se širom SAD-a ove godine dogodilo 340 masovnih pucnjava.

Ako se one nastave tom brzinom, ova bi godina mogla imati 679 pucnjava, što bi je učinilo rekordnom nakon 2014. godine, pokazuju podaci organizacije Gun Violence Archive.

U 2019, godini prije izbijanja pandemije koja je utjecala i na američko društvo, broj masovnih pucnjava dosegao je 417, odnosno iznosio je 61 posto manje nego što iznose projekcije za 2023. godinu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rašireno posjedovanje oružja

Razlog porasta broja masovnih pucnjava u protekle tri godine dijelom je utjecaj pandemije na Amerikance, tvrdi James Alan Fox, kriminalist sa Univerziteta Northeastern.

“Mnogim ljudima je teško, finansijski i emocionalno, zbog pandemije”, naglasio je on, dodavši da je od početka pandemije porasla i prodaja oružja.

“Tu su i ogromne podjele i polarizacija u našoj zemlji”, istakao je.

Posjedovanje oružja, garantirano pod drugim amandmanom Ustava, rašireno je u SAD-u te je riječ o pitanju koje izaziva snažne podjele, naročito nakon masovnih pucnjava poput one u Baltimoreu.

“I dalje se nosimo s takvim masovnim pucnjavama zbog nedjelovanja po tom pitanju na nacionalnom nivou”, rekao je za CNN gradonačelnik tog grada Brandon Scott.

“To više ne smije biti pitanje koje pada na teret lokalnoj policiji, lokalnim izabranim dužnosnicima i vladama saveznih država”, upozorio je.

Pucnjava u Baltimoreu dogodila se u nedjelju tokom kvartovske zabave u zajednici Brooklyn Homes.

Među dvoje ubijenih i 28 povrijeđenih je mnogo djece.

Masakr u januaru u Monterey Parku

Istražitelji su zatražili pomoć javnosti, pozivajući je da im pomogne u pronalasku nekoliko osumnjičenika.

Samo prošlog vikenda dogodilo se pet drugih masovnih pucnjava, uključujući ono u Wichiti, u Kansasu, gdje je povrijeđeno osam osoba.

Gun Violence Archive masovnu pucnjavu definira kao onu u kojoj je četiri ili više osoba povrijeđeno ili ubijeno, ne računajući napadača.

Najsmrtonosnija pucnjava u SAD-u ove godine dogodila se 21. januara u Monterey Parku, u Kaliforniji, gdje je ubijeno 11 osoba.

Izvor: Agencije