Najmanje sedam povrijeđenih u napadu automobilom u Tel Avivu

Hamas tvrdi da je riječ o prvom odgovoru na zločine počinjene nad Palestincima u izbjegličkom kampu Jenin, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Tačne okolnosti napada nisu poznate (Reuters)

Vozač je u utorak automobilom u Tel Avivu povrijedio najmanje sedam osoba, nakon napada automobilom i nožem, izjavio je glasnogovornik izraelske policije, nazvavši incident “terorističkim činom”.

Kako se navodi, žrtve su stradale pošto ih je nožem napao jedan vozač, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Sedam ljudi je povrijeđeno. Troje je u ozbiljnom stanju, dvoje u srednjem, a dvoje je lakše povrijeđeno”, navela je policija.

Okolnosti incidenta koji se dogodio u utorak nisu odmah bile jasne.

Policija je rekla da je primila dojavu o “automobilu koji je udario nekoliko civila” u sjevernom dijelu Tel Aviva i da su kasnije “neutralizirali napadača”.

‘Okupator će platiti za zločine’

Palestinska grupa Hamas saopštila je da je napad izvršio jedan od njegovih članova, 20-godišnji Abdel-Wahhab Issa Hussein Khalayleh iz Hebrona.

Hamas je naveo da se radi o “herojskoj operaciji u Tel Avivu”.

“To je prvi odgovor na zločine okupatora počinjene nad našim ljudima u izbjegličkom kampu Jenin”, na okupiranpoj Zapadnoj obali, kazao je Hazem Kassem, glasnogovornik grupe.

“Ovo je provedba onoga što je [palestinski] otpor potvrdio – da će okupator platiti cijenu za svoje zločine u kampu Jenin.”

Lokalni mediji javljaju da je osumnjičeni napadač ubijen.

Napad u Tel Avivu desio se u vrijeme velike izraelske vojne operacije u Jeninu, u kojem je, prema dosadašnjim informacijama, ubijeno desetero Palestinaca, dok je ranjeno mnogo više osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada