Joe Biden na petodnevnoj evropskoj turneji

Iz Bijele kuće je saopćeno da predsjednik SAD-a prvo ide u London, potom u Viljnus na samit NATO-a, dok će na kraju boraviti u Helsinkiju.

Joe Biden će se u srijedu sastati sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom u Washingtonu (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u nedjelju kreće na petodnevnu evropsku turneju, u okviru koje će prisustvovati redovnom NATO samitu u Viljnusu, a na kojem će zapadni lideri razgovarati o najnovijim naporima da pomognu Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Iz Bijele kuće je saopćeno da Biden prvo ide u London, gdje će se tokom dvodnevne posjete sastati s kraljem Charlesom i premijerom Rishijem Sunakom, “kako bi dodatno ojačao bliske odnose dvije države“, prenosi FoNet.

Potom će u Litvaniji prisustvovati dvodnevnom samitu NATO-a, na kojem će lideri 31. članice, između ostalog, razgovarati o ukrajinskoj kontraofanzivi, čiji cilj je da vrati teritoriju na jugoistoku države koju je okupirala Rusija.

Pitanje ulaska Švedske u NATO

Poslije samita Sjevernoatlantske alijanse, Biden ide u Helsinki, gdje će obilježiti nedavno pridruživanje Finske NATO-u i sastati se s liderima nordijskih država.

Finska je u aprilu postala članica Alijanse i time udvostručena ruska granica s najvećim svjetskim vojnim savezom.

Biden je jačanje NATO- okarakterizirao kao znak slabljenja utjecaja Moskve.

Švedska je, također, kandidat za članstvo u NATO-u, ali je u tome za sada blokiraju Turska i Mađarska.

Biden će se u srijedu sastati sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom u Washingtonu, kako bi iskazao podršku za kandidaturu te skandinavske države.

Izvor: Al Jazeera