‘Izvestija’: Tajna jačanja granica tenkovima i pješadijom na Arktiku

Izvori u Moskvi otkrili su da je Ministarstvo odbrane donijelo odluku o formiranju nove kombinirane vojske koja će biti dio ruske Sjeverne flote.

Mala podmornica postavlja rusku zastavu na dno Arktičkog okeana na dubini od 4.261 metar (Getty Images)

Izvori u Moskvi otkrili su da je Rusko ministarstvo odbrane donijelo odluku o formiranju nove kombinirane vojske koja će biti dio Sjeverne flote.

Pokrivat će rusku granicu na sjeveru, uključujući granice s Finskom i Norveškom.

Zašto se sada poduzimaju takvi koraci?

U izvještaju koji su objavile ruske novine Izvestija, Roman Krecul i Aleksei Ramm kažu da je zaštita poluotoka Kola važan cilj za Rusiju, jer su tamo stacionirane strateške raketne podmornice.

Prema mišljenju stručnjaka, pristupanje Finske i Švedske Sjevernoatlantskom savezu zahtijeva od Rusije stvaranje nove vojske kako bi se suočila s novonastalom situacijom.

Autori vjeruju da će navedena vojska biti sačinjena od motorizirane brigade, pukovnije i divizije, čije će osoblje proći obuku za borbena djelovanja u arktičkim uvjetima.

Jačanje sjeverozapadnog smjera

Izvestija objašnjava da je, prije vojnih reformi koje su se dogodile početkom prošlog desetljeća, sjeverozapadni pravac bio u nadležnosti Lenjingradskog vojnog okruga.

Tokom reforme Lenjingradski vojni okrug spojen je s Moskovskim vojnim okrugom, a kao rezultat toga je formiran Zapadni vojni okrug.

Prema riječima ruskog vojnog historičara Dmitrija Boltenkova, u vrijeme kada su Švedska i Finska bile neutralne zemlje, nije bilo potrebe držati veliki broj snaga u regiji.

Međutim, nakon ulaska Finske i Švedske u NATO, pojavila se potreba za jačanjem sjeverozapadnog smjera.

Stručnjak je dodao da je 200. zasebna motostreljačka brigada stacionirana na Sjevernom polu, kao i 80. arktička brigada i 61. zasebna brigada mornaričkog pješaštva.

Najvjerovatnije će 200. i 80. brigada biti grupirane u jednu diviziju.

Uspostava vojske u ovom smjeru rezultirat će pojavom jakih formacija koje su odvojene jedna od druge, kao što su raketna brigada i brigada protivzračne odbrane.

Velike vježbe norveške vojske

To će dovesti do značajnog povećanja kapaciteta grupiranja u regiji.

Boltenkov smatra da je odbrana poluotoka Kola važna za Rusiju, jer su tamo stacionirane strateške raketne podmornice.

Ruske novine su citirale stručnjakinju za vojna pitanja Innu Vatrenko, koja je rekla da je vojno jačanje tih granica posebno važno u ovom trenutku zbog nestabilne situacije u Evropi.

Također, mala je vejrovatnoća da će Turci moći dugo blokirati ulazak Švedske u NATO savez, jer će prije ili kasnije biti pod pritiskom da povuku veto.

Novine su istaknule kako posljednjih godina svjedočimo sve većem interesu zemalja NATO-a za arktičku regiju, napominjući da Norveška svake dvije godine izvodi velike vježbe.

U proljeće 2022. godine u tim vježbama je učestvovalo više od 30.000 vojnog osoblja, više od 200 aviona i 50 brodova.

Prošle godine je administracija američkog predsjednika Joea Bidena predstavila ažuriranu verziju Nacionalne strategije za arktičku regiju do 2032. godine.

Konkretno, misli se na potrebu jačanja američke vojne prisutnosti na Arktiku, intenziviranje vježbi s partnerskim zemljama za “odvraćanje agresije na Arktiku, prvenstveno od Rusije” te modernizaciju protivzračne odbrane.

Podmornica ‘Magadan’ krenula u Tihi okean

Ruske oružane snage redovno provode vježbe u polarnim geografskim širinama, posebno godišnje manevre Umka, tokom kojih se izvode obuke osoblja i polarna istraživanja.

Prošle godine, nakon rezultata vježbi, Ministarstvo odbrane izvijestilo je da su podmorničke krstarice “Omsk” i “Novosibirsk” Pacifičke flote, dok su bile na površini, ispalile protivbrodske krstareće rakete iz Čukotskog mora, u okviru manevara.

Osim toga, podmornica “Magadan” krenula je u Tihi okean duž Sjevernog morskog puta.

Osim toga, služba za informiranje Sjeverne flote izvijestila je 1. jula da će arktička skupina, koja uključuje ratne brodove Kola flotile različitih snaga, izvesti tradicionalnu kampanju na Arktiku i razraditi niz taktičkih vježbi na kontinentalnoj obali, na otocima i u morima Arktičkog okeana.

Ovog proljeća u složenim vježbama sudjelovalo je 15-ak brodova, podmornica i brodova za podršku, predvođenih razaračem “Admiral Ušakov”.

Izvestija navodi da je Sjeverna flota posljednjih godina dobila najnovije brodove koje je izgradila ruska industrija.

To se, konkretno, odnosi na strateški nosač podmorskih raketa projekta “Borei-A” i višenamjensku nuklearnu podmornicu koja koristi krstareće rakete iz projekta “885 Yasen” i 885M “Yasen-M”.

Ova podmornica nosi krstareće rakete Kalibr, a uskoro će biti naoružana hipersoničnom raketom Cirkon.

Juriš marinaca na polarne obale

Autori priznaju da su snage Centralnog i Istočnog vojnog okruga smještene na Arktiku ojačale arktičku skupinu.

Četrnaesti armijski korpus ušao je u obalne jedinice flote u sastavu 80. i 200. zasebne motostreljačke brigade.

Borci ovih jedinica dobri su u borbama na skijama, koriste zaprege sobova i pasa i grade nastambe od snijega.

Ruski list navodi da su obalni raketni sistemi ”Bal” i “Bastion” danas stacionirani na arktičkim otocima.

Polarni aerodromi su obnovljeni, a očekuje se i trajno prebacivanje snaga na Sjeverni pol iz drugih kopnenih i morskih regija.

Tokom manevara 2021. godine odred brodova Sjeverne flote uvježbao je amfibijsko iskrcavanje duž Sjevernog morskog puta.

U različitim regijama Arktika jedinice marinaca jurišale su na polarne obale.

Izvor: Agencije