U Danskoj i Švedskoj ponovo spaljen Kur'an uprkos najavi mjera iz obje zemlje

Nordijske zemlje ne mogu da spriječe spaljivanje Kur'ana jer je u skladu sa ustavnim zakonima zaštićena sloboda izražavanja.

Salwan Momika, iračkog porijekla, koji je ranije spaljivao Kur'an u Švedskoj, spalio je još jedan primjerak Kur'ana ispred parlamenta i tražio zabranu islamske vjere u toj zemlji (Anadolija)

U Štokholmu i Kopenhagenu danas je ponovo na protestima spaljen Kur'an, uprkos tome što su i Danska i Švedska saopštile da preduzimaju mjere za ograničavanje spaljivanja Kur'ana, nakon što je na nekoliko protesta u tim zemljama spaljena islamska sveta knjiga, što je dovelo do zaoštravanja odnosa sa muslimanskim zemljama, prenosi Tanjug.

Danski ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen izjavio je danas da se nada da će vladin prijedlog za ograničavanje spaljivanja Kur'ana u Danskoj pomoći u deeskalaciji rastućeg međunarodnog sukoba sa nekoliko muslimanskih zemalja.

Rasmussen je rekao novinarima da Danska to radi ne zato što se osjeća da je pod pritiskom, već zbog toga što političke analize pokazuju da je to svima u najboljem interesu, prenio je Reuters.

“Ne treba samo da sjedimo i čekamo da ovo eksplodira”, naveo je Rasmussen.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom izjavio je danas da je poslao pisma u svih 57 zemalja Organizacije islamske saradnje (OIC) u kojima je, kako je naveo, objasnio pravo da se u Švedskoj održavaju okupljanja i osudio islamofobična djela.

‘Sloboda izražavanja’

Ministri vanjskih poslova OIC sastat će se danas na vanrednom sastanku na kojem će se razgovarati o nedavnim dešavanjima u vezi sa spaljivanjem Kur'ana.

Nordijske zemlje ne mogu da spriječe spaljivanje Kur'ana jer je u skladu sa ustavnim zakonima zaštićena sloboda izražavanja.

Danska vlada saopštila je u nedjelju da će nastojati da pronađe “pravno sredstvo” koje bi omogućilo vlastima da intervenišu na takvim protestima, ukoliko se smatra da mogu da dovedu do “značajnih negativnih posljedica za Dansku, ne samo u pogledu sigurnosti”.

Međutim, i danska i švedska vlada su rekle da razmatraju zakonske promjene koje bi omogućile vlastima da spriječe dalja spaljivanja Kur'ana u posebnim situacijama.

Švedska vlada je ovoga mjeseca saopštila da ispituje slično rješenje, ali desničarske partije u obje zemlje osudile su  te inicijative, pozivajući se na to da sloboda izražavanja ne može biti ugrožena.

U Danskoj i Švedskoj je u posljednjih nekoliko sedmica  održano nekoliko protesta na kojima je Kur'an spaljen ili na neki drugi način oskrnavljen, što je izazvalo negodovanje u muslimanskim zemljama, koje su zahtijevale od nordijskih vlada da se to obustavi.

Izvor: Agencije