Talibani uništavaju muzičke instrumente

Regionalni šef Odjela za promicanje vrline i sprječavanje poroka, Aziz al-Rahman al-Muhadžir, rekao je da su vlasti zaplijenile i spalile instrumente jer je slušanje muzike zabranjeno.

Nakon povratka na vlast u Afganistanu, u augustu 2021. godine, talibani su zabranili televizijama emitiranje muzičkih programa (AFP)

“Moralna policija” spalila je veliki broj muzičkih instrumenata u pokrajini Herat, izvijestila je afganistanska državna novinska agencija Bakhtar News.

Regionalni šef Odjela za promicanje vrline i sprječavanje poroka, Aziz al-Rahman al-Muhadžir, rekao je da su vlasti zaplijenile i spalile instrumente jer je slušanje muzike zabranjeno, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovaj dužnosnik kazao je da je muzika oblik “korupcije”, dodajući da muzika uzrokuje “devijaciju mladih i destrukciju društva”, javlja Fena.

Zabranjeno emitovanje muzičkih programa

Nakon povratka na vlast u Afganistanu, u augustu 2021. godine, talibani su zabranili televizijama emitiranje muzičkih programa.

Na vjenčanjima i sličnim događanjima također su zabranjene aktivnosti koje su, prema tumačenju talibana, u suprotnosti s islamskim pravilima.

Mnogi afganistanski umjetnici i muzičari zatražili su azil u zapadnim zemljama.

Izvor: Agencije